Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Nordfjell (SSU): Min höftsjukdom har kostat vården miljoner – en kostnad vi tar gemensamt

I alla tider har skatterna och skattesatserna i detta land diskuterats av politiker av alla färger. En diskussion jag mer än gärna tar.

Till att börja med: det är viktigt att hushålla med våra gemensamma resurser. Det var en socialdemokrat som myntade uttrycket att varje felprioriterad skattekrona var stöld av folket. Det var socialdemokratiska regeringar som sanerade ekonomin efter alla borgerliga styren som förekommit i modern tid. Det är vi socialdemokrater som vet hur rätt och plikt för individen och samhället hänger ihop.

Varje gång skatterna diskuteras tycker jag att det är viktigt att poängtera detta. Att det är just sossar som tagit och vill ta ansvar för ekonomin och för allas vår välfärd. Att välfärd måste finansieras. Att välfärd betyder så mycket för så många.

Läs också: S-Husum: Därför betalar vi skatt, MUF – det borde alla känna till

Välfärd betydde att min syster, dotter till två arbetare, kunde ha råd med högre studier. Vi tog den kostnaden, gemensamt. Välfärd betydde att jag, som lider av en höftsjukdom sedan sex års ålder, i dag kan gå, trots att min sjukdom säkert kostat sjukvården flera miljoner. Vi tog den kostnaden, gemensamt. Välfärd betyder att ingen av oss ska dömas till ett visst livsöde för att våra föräldrar tjänar en viss mängd pengar eller för att vi kommer någonstans ifrån eller tillhör en viss grupp.

Framöver finns det stora utmaningar, det är klart. Men de löser vi inte genom att svära åt höga skatter.

Välfärden ska vara blind för sånt. Men just nu är välfärden sjuk. Den behöver mer resurser, ännu fler som jobbar för den och ännu fler som bidrar till den. Framöver finns det stora utmaningar, det är klart. Men de löser vi inte genom att svära åt höga skatter. Vi löser problem genom att lösa problem. Vi löser problem med politik.

Det här året har SSU vuxit som bara den. Runt om i vårt land har nya klubbar startat upp sin verksamhet. I hela Sverige har tusen och åter tusen tagit ställning — för jämlikhet, jämställdhet, rättvisa och hållbarhet. Vi är många som är trötta på högerns slentrianmässiga argument och som engagerar oss mot den växande rasismen och det tilltagande hatet.

Vi vill se ett bättre Sverige. För alla oss. Och för alla andra.

Emil Nordfjell (S), ordförande SSU Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel