Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Nordfjell (SSU): Grattis till oss studenter – nu väntar framtiden och ett viktigt val

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu gäller det. Nu tar jag, och många med mig, studenten. Grattis till alla oss! Nu inleds vuxenlivet, och vi står inför många stora beslut kring framtiden. Några av oss börjar på ett nytt, spännande sommarjobb. Kanske väntar ett nytt jobb till hösten? Eller så går flyttlasset till en ny stad och drömutbildningen. 

Att ta studenten just i år innebär också ett annat stort beslut. Den nionde september får vi vara med och avgöra framtiden. Det är mycket som står på spel i årets val. Högerpartiernas politik riskerar att leda till en otrygghetschock för alla som nu kliver ut på arbetsmarknaden. Låt mig förklara varför: 

Högerpartiernas politik riskerar att leda till en otrygghetschock för alla som nu kliver ut på arbetsmarknaden.

Moderaterna vill urholka LAS. Moderaternas politik riskerar att förvandla trygga anställningar till livslånga provanställningar. LAS, lagen om anställningsskydd, skyddar i dag anställda från att godtyckligt bli av med jobbet. Moderaterna vill urholka LAS och göra det lättare att sparka folk. Cheferna skulle få mer makt och möjlighet att säga upp personal efter eget huvud. Med ett sådant system är också risken stor att vi får anställda som inte vågar säga ifrån när något är fel, i rädsla för att bli av med jobbet.

Moderaternas politik riskerar att leda till lägre löner på vissa delar av arbetsmarknaden. Om Moderaterna vinner valet vill de lagstifta om inträdesjobb för unga upp till 23 år. För många skulle det innebära en lön på 70 procent av den kollektivavtalade ingångslönen. Med lägre ingångslöner skulle vi få en växande grupp arbetande fattiga. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att införa ett system där du som ung kliver ut på en arbetsmarknad där två olika jobb kan vara nödvändigt för att överhuvudtaget ha råd att betala mat och hyra.

Otryggheten för unga skulle även växa på bostadsmarknaden med Moderaternas politik. Det är troligt att hyrorna skulle höjas om Moderaternas förslag om marknadshyror skulle bli verklighet. Det skulle slå hårt mot alla unga som drömmer om att flytta hemifrån. 

I stället behöver vi fortsätta hålla uppe byggtakten och satsa på billiga hyresrätter som unga har råd att bo i. Att de borgerliga partierna tvärtom vill skrota stödet till att bygga hyresrätter som vanligt folk har råd att hyra gör bara saken än värre.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

För oss som nu tar studenten ser framtidsutsikterna goda ut. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 15 år. 300 000 fler går till jobbet än 2014. Framåt behöver vi fortsätta satsa på utbildning så att alla unga kan ta de jobb som växer fram och vi behöver skapa ett mer hållbart arbetsliv. Till exempel tittar regeringen just nu på hur vi kan begränsa SMS-anställningar där du behöver vara i ständig stand-by i väntan på ett meddelande från chefen om ett eventuellt jobbpass. Morgondagens anställda behöver mer trygghet på jobbet. Inte mindre. 

Nu väntar ett långt sommarlov, studier eller sommarjobb. Men sedan är det dags att fatta beslut om vilket Sverige vi ska bygga i framtiden.

Emil Nordfjell,

ordförande SSU Örnsköldsvik

 

Läs också:

Emil Nordfjell omvald som ordförande i SSU Örnsköldsvik

SSU: Äntligen höjs studie- och barnbidraget – ekonomiskt smart och verkligen på tiden

MUF: Höjt barnbidrag en valfläskreform – ni dribblar bort er och har rena Lyxfällan-tankarna SSU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel