Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-ryttarna höll liv i medaljkampen

Annons

Sverige - kunglig hovleverantör av fälttävlan. Det svenska EM-laget red felfritt över hinder i terrängritten och är kvar på silverplats. Medaljkampen bubblar och lever inför söndagens avslutande banhoppning.

Skyfall, för trånga ridstövlar och en sekund för långsamt i mål. Inga förtretligheter kunde stoppa de svenska ryttarna i lördagens terrängrunda.

Ludwig Svennerstål, siste lagryttare ut, red en ynka sekund över tiden och lade 0,4 straffpoäng till sitt och lagets resultat.

Han tyckte själv att han hade koll på tiden och visste att hans Shamwari är snabb. Det var "coolt", trodde han.

Men jag var en sekund för cool. Jag var inte helt nöjd med min runda, jag hittade aldrig rätta flytet. Men det känns jätteskönt att laget har gått bra, sade Svennerstål som trots fadäsen ligger på individuell bronsplats.

Gick upp i varv

Laget höll ett säkert grepp om sin silverplats efter felfria och snabba rundor av Frida Andersén, Niklas Lindbäck och Sara Algotsson-Ostholt.

Precis när Algotsson-Ostholt och "Facebook"-hästen Reality ställt sig på startlinjen öppnade sig himlen och det blev en terrängrunda i hällande regn.

Jag var nervös redan i går kväll och när jag såg de mörka molnen så tänkte jag, typiskt, det blir regn. Jag fick hålla tungan rätt i mun i svängarna, så att vi inte skulle rutscha omkull. Men annars var regnet nog en fördel, det kylde ner Reality som hade gått upp i varv och börjat svettas.

Frida Andersén, mästerskapsdebutant i seniorlaget, visade vägen som lagets förstaryttare med hela 31 sekunder tillgodo på tiden, trots att hon tvingats låna ridstövlar som var för trånga.

De var svåra att knäppa i skaften så jag red med blixtlåset öppet.

"Krossade banan"

Niklas Lindbäck styrde Mister Pooh lika galant och kvickt över de 31 hindren.

Från början trodde vi alla att det skulle bli svårt att nå tiden - och det var inte lätt, men det gick, absolut. Frida krossade ju banan - nästan så att banbyggaren fick skämmas, sade han.

Svenskarna visade klass också utanför laget. De sex individuella ryttarna var alla felfria på hinder, men Anna Hassö drog på sig tidsfel för 14 sekunder.

Vi har tio felfria ryttare i mål i dag, det är obeskrivligt hur duktiga de är, sade förbundskapten Staffan Lidbeck.

Tyskland är kvar i topp med 112,2 straffpoäng och ryttare som etta, fyra, tia och 16:e - de tre bästa räknas. Sverige har 120,6 straff och ryttare som trea, femma, sexa och 14:e. Frankrike red upp sig till bronsplatsen med 135,4.

Hästarna fick avsluta lördagen med en lättare kvällspromenad. På söndagsmorgonen väntar veterinärbesiktning innan banhoppningen startar klockan 11.

Mer läsning

Annons