Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-guld till lag Wranå

/

Sverige tog ett historiskt EM–guld när de vann EM–finalen i mixed mot Norge med klara 9–2 i Danmark i helgen. Spelarna i laget har svårt att tro att det är sant så här dagarna efteråt.
– Det känns lite overkligt men jätteroligt och man känner sig stolt, säger Sofia Mabergs.

Annons

Samtliga fyra som var med och tog det historiska EM–guldet har studerat eller studerar just nu på curlinggymnasiet i Härnösand. Sofia Maberg, 21, är tränare där till 50 procent just nu, men hon och hennes bror Patric Maberg, 21, från Malung och Johannes Patz, 22, Östersund, gick ut curlinggymnasiet 2012. Isabella Wranå, 17, Stockholm, studerar andra året där just nu.

De spelade åtta grundspelsmatcher innan slutspelet. Efter en knackig inledning så lossnade spelet allt eftersom turneringen led. Från början av slutspelet var det riktigt jämnt där de fick hårt motstånd både i kvartsfinalen mot Ryssland (6–5) och vid semifinalen mot Schweiz (4-2). När Norge stod för motståndet i finalen blev det, precis som i grundspelet, klar vinst efter 9–2.

– I andra stal vi en fyra, har man en ledning med 5–0 efter två omgångar tar man det. Vi är väldigt bra individer var och en därför kompletterar vi varandra på ett bra sätt som lag. Vi känner varandra bra och har kul tillsammans, det bidrog till framgången.

Laget hade ett SM–guld sedan i våras och därför fick de möjligheten att åka till Danmark. Nu kan de även titulera sig EM–mästare. Sverige har tagit ett silver som bäst när det gäller mixed tidigare. Det här var inte bara första EM–guldet för Sverige – det var även det sista. Orsaken är att nästa säsong ersätts europamästerskapet med världsmästerskap enligt beslut vid internationella förbundets kongress för några veckor sedan.

– Det känns förstås kul men det ska bli ännu roligare att det blir VM. Nu blir det lite större och säkert mer publicitet när det blir VM, säger Sofia.

Annons