Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elvys brev till partiet: "Då kan vi vara säkra på att vi förlorar nästa val"

Läget är spänt bland länets socialdemokrater.
Det vittnar inte minst den rutinerade politikern Elvy Söderström om.

Annons

Örnsköldsviks mångåriga kommunalråd Elvy Söderström, som har mindre än ett år bakom sig som landstingspolitiker, författade ett brev på morgonen den 14 september.

Till ett antal partikamrater skrev hon att hon hade använt helgen för att fundera över den situation partiet befann sig i.

"Jag har under mina år som politiker varit med en hel del. Allt ifrån Uppdrag Granskning och Sekab till att stå upp för neddragningarna på Örnsköldsviks sjukhus med 340 tjänster men aldrig har jag varit med om något som liknar den situation som vi står inför".

Läs också: Upprört hos S i Sollefteå: "Ett nackskott på socialdemokratin i Ådalen"

I brevet räknar Elvy Söderström upp tunga beslut som hon stått bakom: Mittuniversitetets nedläggning i Örnsköldsvik, transportplanen med ny E4-dragning i Sundsvall – och tingsrättens flytt till Härnösand.

Som synes inga stora plus för Örnsköldsvik, men däremot så småningom angelägna beslut för grannkommuner.

Nu när landstingsgruppen lagt fram förslag om att lägga ned BB och barnkliniken i Sollefteå, och behålla verksamheten i Örnsköldsvik, står Elvy Söderström bakom förslaget.

Här hittar du allt om landstingskrisen

Som länspolitiker, som hon påpekar i brevet som läckt ut från partiet.

"Jag förstår att vi måste sänka kostnaderna och öka intäkterna men jag kan inte ställa mig bakom att ta bort vårt hjärta, nämligen att lägga ned barn- och kvinnoverksamheten. Detta rimmar också illa mot vår nationella politik. Om det blir verklighet kommer det att splittra länet och framför allt partiet. Vi kan också vara säkra på att vi förlorar val. Att höja skatten och sen dra ner på barn håller inte".

– Jag ger uttryck för åsikter på flera olika sätt. Det här är ett sätt. Jag kan lika gärna skriva insändare och tala på torg också, säger Elvy om brevet.

Se även: Landstingskrisen på 60 sekunder

Vad säger du om det läge som uppstått?

– Att det är jobbigt och kaotiskt. Men jag har bara varit med sedan i november. Det är Per Wahlberg som bär det största ansvaret för att det ser ut som det gör. Han har suttit där i fyra år utan att göra något. Ställ frågor till honom.

Vad tror du kommer att hända närmast?

– I kväll är det ett möte som jag inte ska vara med på. I november ska budgeten för 2016 tas. Vad som händer med insatsplanen vet jag inte just nu.