Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elvägar i Västernorrland – det är dags för ett pilotprojekt

För att nå riksdagens mål om ett klimatneutralt samhälle år 2045 krävs en transformation av samhället, att synsätt förändras och att tekniska framsteg genomförs på kort tid.

Region Västernorrland, Handelskammaren Mittsverige och regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige samlade nyligen aktörer i Västernorrland som är beredda att anta Transportutmaningen och sätta mål för när de egna transporterna ska vara fossilfria.

En mängd olika steg behöver tas och flera samverkande åtgärder genomföras för att nå framgång. Att ersätta fossila bränslen är avgörande, men för det finns det inte bara ett nytt bränslealternativ, inte bara en teknisk lösning. För att lyckas kommer vi att behöva använda flera olika moderna bränslen och andra tekniska lösningar där de passar bäst.

Läs också: Regionrådet: Jag vill se ett grönare och mer sammankopplat EU

I Västernorrland pågår planer för en utbyggnad av produktionsanläggningar för fossilfria biodrivmedel och i samband med Transportutmaningen hörde vi flera företag vittna om deras satsningar på både moderna fordon och nya tankställen för biobränslen. Detta är av stor vikt för en framtida hållbar regional tillväxt.

Elvägar är en annan intressant åtgärd med stor klimatmässig potential, framför allt på sträckor med omfattande transporter med tunga fordon. De senaste åren har det i Sverige genomförts ett par kortare testprojekt med olika tekniker för elvägar och flera är på väg.

Läs också: Enbart fossilfria transporter i Västernorrland till 2030 – nu utmanar vi resten av landet

Elvägar är en av pusselbitarna som kommer att behövas för att minska den tunga trafikens beroende av fossila bränslen och minska utsläppen av koldioxid och kväveoxider samtidigt som god transportförsörjning för näringslivet säkerställs. Fossilfrihet för en stärkt konkurrenskraft och bibehållen välfärd på samma gång.

Vi vill ligga i framkant inom hållbarhetsområdet och anser att ett pilotprojekt med elvägar passar väl in i vårt arbete.

Vi vill skynda på utvecklingen i Västernorrland! Här finns tung processindustri, en omfattande fordonsflotta och flera mycket tungt trafikerade vägar, vissa med inslag av skytteltrafik.

Region Västernorrland leder och samordnar arbetet med länets framtida utveckling, vilket inkluderar regional transportplanering samt Agenda 2030 i riktning mot långsiktig hållbarhet.

Vi vill ligga i framkant inom hållbarhetsområdet och anser att ett pilotprojekt med elvägar passar väl in i vårt arbete. Genom samverkan och goda relationer tar vi Västernorrland mot framtiden.

Erik Lövgren

Regionråd Region Västernorrland

Oliver Dogo

Vd Handelskammaren Mittsverige

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel