Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsy Johansson satsade tidigt på aktier – hade näsa för att hitta rätt företag

Elsy Johansson somnade in för gott hemma i sin bostad i Ås på nyårsnatten. Hon blev 91 år.

Elsy var inne på sitt 92:a år som hon skulle ha fyllt den 16 februari. Det fick hon aldrig uppleva, men så oändligt mycket mer i sitt långa, innehållsrika liv. Jag såg henne som hälsan själv och närmast odödlig.

Elsy föddes i Gälven 1929 som tredje barn efter att ”moster” Elin och Janne Johansson fått först Harry 1923 och sedan Henrik 1924. Min mamma Göta född 1917 tog plats i familjen som piga på 30-talet. Allt sedan den tiden betraktade Elsy henne som en storasyster, fast de i själva verket bara var kusiner.

Det som drog i ungdomen för både Elsy och min mamma var lördagsdanserna på Hörnäs dansbana. Under 2017, när vi hade Bycirkeln i Nävertjäl i gång, bjöd jag in henne för att se Olle Norells dokumentärfilm från 1969. En mycket intressant träff där Elsy mindes tillbaka till åren 1945-1950 då hon flitigt besökte dansbanan i Överhörnäs. Kavaljerer har inte saknats och Elsy höll ut på dansgolven i Örnsköldsvik långt upp i åren.

Nu var det inte bara dansen som intresserade Elsy, som jobbade som sekreterare på Hägglund & Söner. Hon fick där höra talas om aktier i en fullständigt mansdominerad bransch. Orädd började hon köpa aktieposter. Hon hade näsa för att hitta rätt företag. Hennes strategi var att vara uthållig och inte sälja av då börsen började darra.

Tillsammans med sina två bröder skapade hon en stiftelse där medel skulle gå till huvudsakligen dem i Örnsköldsviks kommun som hade syn eller hörsel nedsättningar. Stiftelsen ”Syskonen Elsy, Harry och Henrik Johansson” förvaltas av Handelsbanken. Den startades 2015 med ett antal utdelningar under åren, vilka Elsy hann vara med på.

Jag kommer för alltid att minnas Elsy som en glad person med stil, elegans och smak, efter de otaliga gånger hon besökt mitt föräldrahem i Hanabäck.

Släkten komma och släkten gå. Elsy blev den siste kvar i livet av kusinerna som härstammande från Erik Nilsson inflyttad till Nävertjäl på 1870-talet från Pengsjö i övre Anundsjö.

Vila i frid Elsy.

Kusinbarnet Kjell Larsson