Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elpriserna sjunker

Annons

Priserna på både el och villaolja sjönk under årets tredje kvartal, medan fjärrvärmepriserna steg, visar statistik från Energimyndigheten. Enligt statistiken har avtal om rörligt elpris blivit den vanligaste avtalstypen under kvartalet.

Nedgången för elpriserna omfattar "samtliga avtalsformer och typkunder" i Energimyndighetens kartläggning, som bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB).

För ett-, två- och treårsavtal var prisnedgången 5-10 procent och för de rörliga avtalen låg priserna omkring 2 öre per kWh lägre i september än i juli.

För tillsvidareavtalen var dock prisnedgången blygsam.

Jämfört med september i fjol handlar det om prisnedgångar på upp till 43 procent, men då jämför man med rekordhöga elenergipriser, eller som Energimyndigheten uttrycker det:

"...de högsta sedan månadsundersökningarna startade i april 2004".

För fjärrvärmen för flerbostadshus steg priserna med cirka 4 procent jämfört med september 2008.

Villaoljan hade vid tredje kvartalets utgång sjunkit 5 procent jämfört med kvartalet före och 18 procent jämfört med ett år tidigare.

Statistiken visar även att hushållen har blivit mer aktiva när det gäller byte av elleverantör. Preliminärt registrerades 112 332 byten, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med samma kvartal i fjol.