Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elkonsumenten tjänar på vindkraftsutbyggnaden

I Per Tjernlunds replik den 10 januari finns ett par felaktigheter som vi tycker behöver bemötas.

Per Tjernlund skriver att elkonsumenten betalar ett högre elpris för att subventionera vindkraft och att export av just vindkraftsel är en förlustaffär.

För det första är vindkraften ett av flera förnybar energislag i det teknikneutrala elcertifikatsystemet, där vindkraften enligt en ny kostnadsstudie från Elforsk numera är ett av de absolut billigaste sätten att producera el på.

Sedan införandet av elcertifikatsystemet år 2003 har en fjärdedel av stödet hittills gått till vindkraftsutbyggnaden. Det finns tvärtemot vad Per Tjernlund skriver flertalet studier som visar att elkonsumenten tjänar på utbyggnaden av förnybar elproduktion eftersom den prissänkande effekten av utbyggnaden är större än kostnaden som elkonsumenten betalar för elcertifikaten. En tumregel är att för varje 10 TWh el med låg marginalkostnad (såsom vind- och vattenkraft) sjunker spotpriset med 3 öre/kWh. Som jämförelse betalade du som elkonsument under förra året cirka 1,7 öre/kWh för vindkraftsutbyggnaden.

Enligt en ny rapport från teknikkonsulten Sweco skulle Sverige som land tjäna på att bli stor en nettoexportör av el. Det beror på att länder generellt sett tjänar på ökad marknadsintegration och att elkonsumenter och industrier gynnas av det lägre elpriset till följd av utbyggnaden av förnybar elproduktion.

Mattias Wondollek

elnät och marknad, Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel