Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitsatsning ses över på gymnasium

/
  • Elitsatsningen på hockey och tennis är viktig för kommunen tycker Lars Bergman, Örjan Jansson, Lars Wahlgren, Tomas Pitkänen, Anders Sahlén, Filip Svelander och Richard Hansson.
  • Filip Svelander är målvakt och har före detta eleven på Ådalsskolan Linus Ullmark i Modo som förebild. Han flyttade från Timrå till Kramfors för att hockeyträningen här håller en hög nivå.

Halvbra hockeysatsning på gymnasiet i Kramfors lockar ingen, menar läraren Lars Wahlgren.

Annons

I Kramfors har gymnasieelever möjlighet att träna under skoldagen, det finns flera olika idrottsprofiler vilket gör att elever från hela landet söker sig hit. Hockeyn och tennisen är de mest kända, men även fotboll och ridning finns som alternativ.

Men det kostar och nu ska skolledningen se över idrottsprofilernas kostym.

– Vi har redan sparat in 40 procent på tennisgymnasiet och ska vi hålla en hög nivå och få elever från andra kommuner kan vi inte spara ytterligare, säger Tomas Pitkänen, tennislärare.

Kostnaderna för de olika idrottsprofilerna varierar mellan 7 100 till 65 000 kronor per elev och termin. Därför har förvaltningen fått i uppdrag av Barn-, kultur- och utbildningsnämnden att utreda om det är möjligt att få ner kostnaderna till cirka 25 000 kronor per elev och termin i stället.

– Vi måste titta på helheten av idrottsprofilerna, vad de kostar men också vilka intäkter det ger eftersom många elever kommer från andra kommuner, säger Gudrun Sjödin, BKU-nämndens ordförande.

Nämnden håller på att se över alla kostnader inom skolan och i juni kommer förvaltningen med ett förslag om idrottsprofilerna kan förändras.

Det går runt 50 elever på tennis- och hockeygymnasiet och av dem kommer 40 från andra kommuner. Lärarna menar att ungdomarna som söker sig hit bidrar med pengar till hela kommunen, allt i från att de hyr bostäder, köper mat och ökar elevantalet och därmed lärartjänster på skolan.

– Jag har sökt mig hit för att skolan har bra rykte, håller en hög nivå och till exempel siktar på att spela SM-slutspel, säger Filip Svelander från Timrå som målvaktstränar.

Hur ser ni på att hockey- och tenniselever kostar mycket samtidigt som det skärs ner i grundskolan?

– Vi förstår skolledningen och vill inte att våra elever ska ställas mot de med läs- och skrivsvårigheter, men man måste se till hela kommunen, säger Lars Wahlgren, hockeylärare.

Mer läsning

Annons