Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabeth Högberg avbryter säsongen: "Jag ska använda den här kroppen nästa säsong också"

Efter en bra start på säsongen har Elisabeth Högberg dragits med sjukdomsproblem sedan jul. Nu har hon tagit beslutet att avbryta säsongen, men hon har inga planer på att lägga av.
– Jag känner snarare att jag blir ännu mer motiverad inför nästa säsong.

Problemen började på väg mot tävlingarna i Ruhpolding efter nyår, där hon fick avbryta resan för att vända hem. Hon gjorde därefter ett försök till comeback i Antholz, men det slutade med att hon fick kasta in handduken än en gång.

Läs också: Sjukdom bakom Högbergs frånvaro i världscupen: "Det svartnade för ögonen"

– Det är frustrerande när det sitter i och aldrig blir bra. Efter Antholz åt jag penicillinkurer två gånger men blev inte bra ändå. Det var förmodligen lunginflammation och jag blev lite bättre, men inte bra.

– Jag drog en chansning ändå och kände att jag behövde börja träna om jag skulle kunna åka VM över huvud taget. Men då blev det sämre.

Högberg har därefter både röntgat lungorna och tagit olika tester och i måndags fick hon ett oväntat svar.

– Det var varken mycoplasma eller twar, så det är skönt för det är långdraget. Men det visade sig att jag haft körtelfeber, men att jag in har det längre. Jag visste inte om det, men jag har haft det.

Efter nya tester under gårdagen visade det sig att hon fortfarande har en infektion i kroppen och därför väljer hon nu att avbryta säsongen, en vecka före VM i Oslo.

– Jag hinner inte bli bra och det känns inte kul att ta en plats för någon annan.

– Jag måste avbryta säsongen nu och se till att bli frisk. Kan jag köra SM i april är det en bonus, men det här är inte normalt. Det går inte att fortsätta att harva på och försöka. Jag ska använda den här kroppen nästa säsong också, säger Högberg.

Läs också: Elisabeth Högberg sjuk igen

Högberg berättar att hon aldrig varit nära några tankar på att lägga skidor och gevär på hyllan, trots den tunga perioden.

– Absolut inte. Det är ganska många som frågat mig nu under tiden och sagt "hoppas att du inte tappar motivationen". Jag känner snarare att jag blir ännu mer motiverad inför nästa säsong.

– Jag vet att jag gjorde en bra försäsong och sedan fick jag några resultat innan jul. Samtidigt känner jag att jag inte presterade på topp då. Det är till VM här (Östersund 2019) jag har tankarna på.

Samtidigt berättar 29-åriga Elisabeth Högberg att Oslo-VM var säsongens stora mål, men att hon nu accepterat situationen och känner sig lugn med beslutet.

– Det kändes jobbigare för två veckor sedan när jag började inse att det kunde vara kört. Då var det riktigt jobbigt.

– Jag känner att jag inte har något där att göra nu. Jag är där för att prestera och det är inte kul om man kommer dit och blir precis topp 60 om jag skjuter noll-noll.

– Det kommer ett VM i Hochfilzen nästa år. Där gjorde jag bra resultat i vinter. Av det blev jag ännu mer taggad inför det.

Läs också: Elisabeth Högberg missar VM – Hanna Öberg ersätter

Årets VM kommer hon att följa från tv-soffan och hon tror att hennes ladslagskamrater kan göra bra ifrån sig.

– Alla har gjort det bra och presterat tidigare under säsongen. Det är roligt att se att de gjort det på olika vägar. Hälften tränar för Wolfgang och hälften tränar själva.

Högberg tror att de bästa chanserna för Sveriges damer kan komma i distansloppet och under stafetten.

– Både Mona (Brorsson) och Ingela (Andersson) har åkt och skjutit bra på slutet, så det känns som att de kan ha stor chans i distansen. Jag tror också att damstafetten kommer att bli riktigt spännande. Topp 6 är fullt möjligt och lyckas de med det på ett VM är det riktigt bra.

För hennes egen del kommer den närmaste tiden att handla om återhämtning.

– Nu blir det bara vila ett tag så att jag blir av med den här infektionen. Jag drar till fjälls för att samla energi i stugan.

– Det är frustrerande att vara i Östersund när man vill ut i skidspåret och samtidigt se alla gå förbi med skidor i handen när man inte kan åka själv. Det är på ett sätt bra att få komma ifrån och följa allt via tv.

Som följd av att inte kunna träna och tävla har "Bettan" känt att humöret påverkats under de senaste månaderna.

– Min pojkvän har sagt att det märks i vardagen också nu. Jag orkar ingenting och har ingen kraft. Jag tror att folk runt omkring märker det och jag märker på mitt humör att jag inte orkar vara lika glad och positiv. Det har varit det jobbigaste.

– Men nu ligger fokus på nästa säsong, så får jag se till att må bra nu i stället, avslutar Högberg.