Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabet Lassens krav efter dramat på S-mötet: Ge landstingsdirektören sparken

I helgen avsattes landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S).
Nu vill Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) gå ett steg längre och kräver att även landstingsdirektör Anders L Johansson skiljs från sitt uppdrag.
– Det är inte mer än rätt att landstingsrådets dåliga rådgivare också få gå, säger Lassen.

Elisabeth Strömqvist har sedan Socialdemokraternas insatsplan blev klar varit allt annat än populär i Kramfors- och Sollefteåkretsar. I samband med partiets förtroendråd i Kramfors i helgen riktade Sollefteå arbetarekommun en misstroendeförklaring mot ladtingsrådet.

– Men det är inte bara vi i Sollefteå som tycker att den politiska processen har varit dålig, det är andra också och vi var helt eniga på förtroenderådet om att vi inte hade något förtroende för Elisabeth Strömqvist, säger Elisabet Lassen.

Men Sollefteås kommunalråd vill alltså gå ett steg till. På det underlag som tagits står Anders L Johansson som avsändare. Det är enligt Lassen han som inte kunnat redovisa några djupare siffror men ändå krävt att man ska gå vidare och fatta beslut – innan vare sig konsekvensanalyser eller andra beordrade utredningar blivit klara.

– Om Strömqvist är ansvarig för den politiska processen så är Anders L Johansson ansvarig för hur ärendet handlagts hos tjänstemännen, säger hon.

Nu kan inte ett kommunalråd avsätta en landstingsdirektör. Det är i så fall ett uppdrag för landstingsstyrelsen med nye ordföranden Erik Lövgren i spetsen.

Det här är inte första gången det höjs röster mot att avsätta Anders L Johansson. Redan i slutet av augusti förde till exempel folkpartiet fram det förslaget. Men den dåvarande politiska landstingsledningen ställde sig bakom direktören.

Nu har alltså socialdemokraterna bestämt sig för ett omtag i frågan. Nu ska alla stenar vändas på för att hitta möjliga besparingar. Nu ska man prata med personalen och lyssna även på deras argument. I ett sådant läge tror Elisabet Lassen att Sollefteå har en betydligt större chans.

– Det har vart ett totalt fokus på Sollefteå. Nu blir det inte det längre. Nu ska det utredas ordentligt vi kommer att fortsätta vara aktiva, säger hon.

För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.