Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfving föreläste om ursprungsfolken i Amazonas och deras kamp att skydda regnskogen

Under FN-föreningens temakväll berättade Maria Elfving om Amazonas och om ursprungsfolkens kamp att skydda regnskogen tillika deras hem, apotek och källa till mat och vatten.

Föreläsningen belyste alltifrån miljöskyddsarbete till ursprungsfolkens hantverk och traditionella metoder att skapa smycken. Den problematiska situation som ursprungsfolken ställs inför i den moderna tid vi nu lever belystes och kopplingar till samernas kamp att behålla tradition, språk och levnadssätt gjordes av publiken.

Maria berättade också om den expedition som hon medverkade på när det letades efter spår efter okontaktade ursprungsfolk. Om det går att bevisa att ett ännu okontaktat ursprungsfolk lever på en plats kan den regionen klassas som ursprungsfolksterritorium och därmed få ett högt skydd från den brasilianska regeringen.

Den västerländska kulturens negativa inverkan på ursprungsfolkens levnadsvanor lyftes också, där sjukdomar såsom diabetes, fetma och karies blivit allt vanligare och stora problem.

Valen vid årsmötet: Stellan Bäcklund omvaldes som ordförande och till styrelseledamöter (två år) valdes Lena Konradsson Öberg (nyval) och Birgitta Nordin. Valda sedan tidigare: Ann-Charlotte Gidlund, Monica Sundin och Anita Harning. Ungdomsansvarig: Maria Elfving. Suppleanter: Margareta Bäcklund och Birgitta Hörnquist. Revisorer: Moniqa E. Lindgren och Roger Sandström. Valberedning: Birgit Backlund Sundman (sammankallande) och Mona Hedberg. Stig Axel Ericsson avtackades för sin tid i styrelsen.

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

ESSBE

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel