Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevhälsan i Örnsköldsvik satsar stort på utbildning

Elevhälsan ska bli bättre på att förstå och bemöta nyanlända och traumatiserade barn och unga.
Därför pågår just nu en utbildningssatsning för att höja kompetensen både hos personal som möter nyanlända och hos Elevhälsans personal.

Inom Elevhälsan i Örnsköldsviks skolor jobbar ett 30-tal personer. Där finns såväl kuratorer och psykologer som skolsköterskor och skolläkare.

På torsdagseftermiddagen hade man ett andra utbildningstillfälle i kommunhuset Kronan tillsammans med psykologerna Erik Rova och Anton Sjögren från Umeå.

Det första hade man i mitten av oktober.

– Det här handlar någonstans jättemycket om att vara förberedda, nu när det kommer nya svårigheter med nyanlända och traumatiserade barn och ungdomar, säger Elevhälsochefen Maria Ingelsson om satsningen som dragit i gång i höst.

Vad har satsningen gett?

– Det här är en kompetenshöjning av vår personal för att vi bättre ska kunna stödja pedagogerna i deras arbete. Vi behövde rusta på det här området, från förskoleklasserna ända upp på gymnasiet.

– De föreläsningar och diskussioner vi haft har lett till att personalen känner sig tryggare, säger hon.

Första utbildningstillfället i oktober ägnades åt grundläggande kunskap i de här frågorna.

Vid torsdagens andra tillfälle diskuterades hur man kan omsätta den kunskap som finns till praktisk handling i verksamheten.

– Utöver de här träffarna har vi också fortlöpande kontakt med pedagogerna på gymnasiet, med de som jobbar med nyanlända på språkintroduktionsprogrammet, säger Anton Sjögren.

Erik Rova är glad att Örnsköldsvik varit så förutseende och tidigt ute med den här satsningen.

– Jag tycker att det är hemskt roligt att ta del av de här diskussionerna. Det finns mycket kompetens hos personalen och det är kul att bidra till konkreta saker, säger Erik Rova.

– Jag hoppas att vi har kunnat bidra till en gemensam bas i arbetet och ett gemensamt språk. Det finns ju en rad olika professioner som tillsammans ska bidra till att de barn och unga som kommer hit tas emot på ett bra sätt.