Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna flyr Härnösand

Allt fler härnösandselever väljer att studera utanför Härnösand. Nu när den preliminära antagningen är klar. Och den visar att ännu fler elever i år valt att söka till friskolor.

Det finns cirka 330 ungdomar i Härnösand som är födda 1992. 103 av dessa har sökt sig bort från Härnösands gymnasium. Erfarenheten säger att vid omval och efter terminsstarten brukar elever vilja komma tillbaka. Men än vet man inget.

Vårdprogrammet har fått sju sökande i år vilket faktiskt är fler än förra året.

En av de stora förändringarna för Härnösand gymnasium är att allt färre är intresserade av restaurangutbildningen. Utbildningen har fått en tredjedel färre sökande. Framför allt handlar det om ungdomar från Härnösand. Om det inte händer något radikalt vid elevernas omval måste man minska antalet klasser från tre till två.

- Vi måste anpassa kostymen efter antalet sökande. vi håller också på att jobba med ett par internationella projekt som säkert ska kunna vara intressanta för våra elever i framtiden, säger Kenneth Näslund, rektor på Härnösands gymnasium.

En anledning till att fler lever från Härnösand söker sig bort från stadens eget gymnasium heter Thoren Business School. Det är en privat gymnasieskola som finns från och med höstterminsstarten i Sundsvall. Skolan vill ha ett nära samarbete med näringslivet.

Alla elever erbjuds du också en bärbar dator med trådlös uppkoppling och en resa utomlands - "Business trip" i Europa. Rekryteringen gjordes tillsammans med kända musiker och utan närvaro av lärare eller anställda av Härnösands kommun.


Läs mer i onsdagens TÅ.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60