Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever vantrivs och är otrygga i skolan

Elever på Vallaskolan i Sollefteå känner sig otrygga i vissa situationer. Och nästan var tionde elev på högstadiet uppger att de vantrivs i skolan.
Nu ska åtgärder vidtas.

Annons

Vallaskolan i Sollefteå har genomfört en elevenkät tillsammans med organisationen Friends.

På högstadiet uppger ungefär var tionde elev att det är dålig stämning i klassen och att de vantrivs i skolan.

Eleverna uppger också att de känner sig otrygga på toaletter, i omklädningsrum och i matsalen. Toaletterna är enkla att låsa upp utifrån och omklädningsrummen upplevs som ofräscha.

Skolan gör nu därför en satsning för att utveckla och förbättra skolmiljön.

– Matsalen har fräschats upp och miljön är i dag mycket lugnare. Nya lås håller på att installeras på toaletterna, säger rektor Anna-Lena Brantholm-Lööw.

– Idrottshallen är en större fråga och där utreds frågan om en ny idrottshall av Sollefteå kommun.

Nya elevvärdar har också anställts. Från och med höstterminen finns 2,7 sådana tjänster.

– Elevvärdarnas uppdrag blir att ha kontakt med eleverna ute i korridorer och på rastgården. Men också att ha kontinuerlig kontakt med elevråd och stötta elevaktiviteter, säger Brantholm-Lööw.

Skolan vill också satsa på att öka tryggheten på internet för eleverna.

– Vi kommer att jobba vidare med att utbilda vår personal och har haft möten med föräldrar om de sociala mediernas ökade roll. Ytterligare föräldramöten är planerade till hösten.

Mer än 90 procent av eleverna på både mellan- och högstadium uppger att de har vänner att umgås med på rasterna.

84 procent av de på högstadiet uppger att de känner sig trygga i skolan, och 82 procent av de på mellanstadiet säger att det finns någon vuxen att prata med om de är ledsna. Motsvarande siffra på högstadiet är dock bara 68 procent – och 6 procent uppger att de alltid eller ofta känner sig ensamma i skolan.