Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever nekas ta med skolpeng till Kenya

Två elever från Härnösand vill studera på gymnasium i Kenya. De har ansökt hos kommunen att få ta med sig sin skolpeng på samma sätt som pengar följer med om man väljer en friskola i Sverige. Men skolnämnden i Härnösands kommun nekar.

De två eleverna har ett starkt intresse för ulandsfrågor och vill därför läsa ett gymnasieår vid svenska skolan i Nairobi. Skolan användas annars mest för barn och ungdomar som har svenska föräldrar som arbetar i Kenya.

- Vid flera tillfällen har elever som går gymnasiet ansökt om hjälp att finansiera skolavgifter vid utbildningar utomlands. Formellt har kommunen ingen skyldighet att betala för utlandsstudie, konstaterar skolnämnden med Ingrid Flodin i spetsen.

Nämnden konstaterar också att gymnasiet kommer att ha väldigt svårt att göra uppföljningar. Bidrag till skolavgifter för studier utomlands brukar i regel vara sammankopplat till föräldrarna som har antagits till någon typ av utlandstjänst.

Men man anser också att det kan vara farligt att skicka elever till Kenya.

- Med anledning av de oroligheter som råder i Kenya kan vi inte ta ansvar för att skicka elever dit.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60