Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever firar World Plumbing Day på Parkskolan

Den 11 mars firas World Plumbing Day, en dag för sanitära frågor över alla kontinenter, för att uppmärksamma behovet av rent vatten och god hygien. En självklarhet tycker vi, men på många platser i världen saknas det med påföljd att smittsamma sjukdomar sprider sig.

En miljard människor saknar rent vatten. Elever och lärare på Park med inriktning VVS blev bjudna på tårta av branchorganisationen i Stockholm, som tack för att skolan med stort engagemang bedriver utbildning av framtidens VVS-montörer.

Framtiden ser ljus ut för de som går Värme-Ventilation-Sanitet utbildning på Park då byggbranschen ropar efter rätt utbildad personal. Anders Westberg, lärare på Parkskolan, bjöd in mig till tårtkalaset för att jag på plats skulle få se vad mycket som ingår i utbildningen.

Det man först tänker på är att de drar in vatten och kröker rör. Men ack vad man bedrar sig, här ingår allt inom värme och kyla, ventilation, sanitet och vatten. Förresten värme och kyla är kommunicerande kärl. Vid glasstillverkning, så blir det spillvärme som går att ta till vara på. En maskin som gör båda sakerna samtidigt låter väl optimalt. Anders visade mig en sådan prototyp.

Att det bedrivs förstklassig utbildning i VVS på Parkskolan har lärarna Anders och Martin Westberg stor del i. Årligen hålls Norrlandsmästerskap i VVS, där Parkskolan har tagit många framskjutna placeringar. Vi håller tummarna för årets deltagare Alexander Carlsson, som ställer upp I Härnösand den 15 mars. Första priset är på 10 000 kronor.

Kjell Larsson

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel