Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev kunde ha dött - rektor anmäler: Gamla idrottsredskap livsfarliga

Idrottshallen på Parkskolan i Örnsköldsvik är i dåligt skick. I början på februari rasade en vajeranordning från taket ner när en elev skulle hissa upp en matta i taket. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket

Händelsen inträffade under en gymnastiklektion på Parkskolan den åttonde februari när en elev hissade upp en höjdhoppsmatta i en av Parkskolans gymnastiksalar. Mitt under upphissningen brast en av vajrarna och anordningen föll över två meter och var farligt nära att träffa eleven som hissade upp höjdhoppsmattan.

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket av skolans rektor Lars-Erik Edblad samma dag.

Läs även: Bredbynskolan rasar

– Det är ett under att ingen skadades när anordningen rasade. En höjdhoppsmatta väger mycket och den föll från ca två meters höjd. Gymnastiksalen är från 60 -70 talet och många av redskapen är från den tiden, säger Lars-Erik Edblad.

Det är inte bara Parkskolans elever som använder idrottssalen. På kvällar och helger hyr flertalet föreningar in sig i lokalerna och använder bland annat mattorna som är upphissade på väggarna. Enligt Lars-Erik Edblad är det tur i oturen att det var under skoltid.

– Våra idrottslärare är utbildade och har ett säkerhetstänk när det gäller redskapen. Om händelsen hade inträffat när lokalen var abonnerad så kanske det hade slutat mycket tragiskt, säger Lars-Erik Edblad.

För ett år sedan kontrollbesiktades alla vajeranordningar i Parkskolans gymnastiksalar av fastighetsavdelningen på kommunen. Enligt rektorn Lars-Erik Edblad var då allt godkänt för användning.

Tillsvidare har man monterat ner alla vajeranordningar på Parkskolan i väntan på ett säkrare sätt att förvara mattorna.