Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev avstängd efter dödshot på gymnasieskola – skolpolitikern: "Det känns inte bra"

En gymnasieelev i Örnsköldsvik har blivit avstängd från skolan efter upprepade hot – även dödshot – mot både elever och rektor

Enligt handlingarna i ärendet har elevens aggressioner i förstone framför allt riktats mot en klasskamrat.

Klasskamraten har blivit slagen/dunkad kraftigt i ryggen vid ett flertal tillfällen och blivit kallad för pucko.

Det hela verkar eskalera i början på februari då eleven en kväll på en chatt bland annat hotar att slå ned klasskamraten dagen efter.

Klasskamratens familj gör en skärmdump som de lämnar till skolan och på morgonen hämtar rektorn eleven för att samtal.

Samtalet spårar efterhand ur och eleven hotar både att slå klasskamraten efter skolan, och att döda såväl kamraten som rektorn.

Eleven går till slut med på att åka hem, men hinner innan det sker komma med fler dödshot och hot om våld.

En förälder till eleven är på skolan och får veta av rektorn att det hela ska polisanmälas, att gymnasiechefen ska informeras och att eleven till att börja med blir avstängd i två veckor.

Det är gymnasiechefen Lotta Nygren som tar det formella beslutet att stänga av eleven.

Flera av elevens klasskamrater mår dåligt, är rädda för hen och oroliga för att hen ska komma tillbaka efter avstängningen.

I slutet av de två veckornas avstängning uppvaktar också ett antal elever rektorn och berättar om sin rädsla och otrygghet. Kvällen innan har flera av dem haft kontakt med eleven på sociala medier, och upplevt förtäckta hot:

"Jag har en plan och ni ska få se när den är genomförd."

"Tänk om man kunde döda alla man inte gillade."

Eleven lägger också ut bilder på vapen och uttryck som "...sätta en kula i någon".

Rektorn tar då förnyad kontakt med polisen och uppmanar även alla föräldrar och elever att polisanmäla allt som uppfattas som ett hot.

Rektorn och Lotta Nygren anser att det inte är rimligt att eleven kommer tillbaka till skolan efter de två veckornas avstängning och vänder sig till bildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson (S).

Vid en längre avstängning krävs ett beslut av huvudmannen, kommunen, och enligt delegationsordningen kan Birgith Olsson Johansson då ta beslutet.

Hon stänger av eleven till bildningsnämndens nästa möte i mitten av mars.

– Det känns inte bra att ta sådana här beslut själv, så jag vill ta allt i nämnden, säger Birgith Olsson Johansson.

För henne är det här unikt.

– Under alla mina år har vi bara tagit upp ett ärende av det här slaget i nämnden och det var i samband med händelserna i Bjästa när en elev blev flyttad.

Vare sig hon eller Lotta Nygren vill diskutera detaljer i ärendet. Lotta Nygren hänvisar till att det är en pågående utredning. På en fråga om gymnasieeleverna i Örnsköldsvik kan känna sig trygga svarar hon:

– Det är den tryggaste och lugnaste arbetsplatsen jag varit på. Vi har en fantastiskt lugn och fin miljö. Det visade ju också Skolinspektionens utredning.