Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elen dyr för svensk ickeväljare

Ickeväljare på elmarknaden betalar mycket mer för sin el i Sverige än i Norge och Finland, enligt en rapport från intresseorganisationen Villaägarna.

Svenskar som inte aktivt väljer elhandlare och kontraktstyp får oftast så kallade tillsvidareavtal. Ett vanligt svenskt villahushåll med sådant avtal betalar mellan 1 000 och 2 000 kronor mer per år än motsvarande hushåll i grannländerna, enligt rapporten.

Totalt har mer än var fjärde svensk elkund tillsvidareavtal.

Det är över en miljon hushåll som berörs, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarna, till TT.

Villaägarna tror att skillnaderna bland annat beror på olikheter i ländernas regelverk, och vill nu att frågan utreds närmare. Men redan nu föreslår organisationen en form av upphandling, där elhandelsbolagen så att säga får tävla om ickeväljarna. Andra tänkbara åtgärder är enligt Villaägarna prisreglering, eller att elhandlarna åläggs att regelbundet informera ickeväljarna om mer fördelaktiga avtalstyper.

Underlaget för rapporten kommer från konsultföretaget Econ Pöyry, och avser elpriserna under perioden oktober 2008-mars 2009.