Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektroniska betallösningar granskas

Annons

Datainspektionen ska granska elektroniska betallösningar och hur de hanterar sina användares personuppgifter.

Bland de tjänster som nu ska granskas finns mobilapparna Seqr och Wywallet, samt betalningsförmedlingstjänsten Trustly och några olika betaltjänster från Klarna.

Myndigheten konstaterar att utvecklingen går snabbt på området och nya tjänster dyker upp hela tiden. I vissa fall handlar det om tjänster där kunderna laddar ner en mobilapp och i andra fall används tjänsten via en webbläsare.

Enligt projektledaren Ulrika Bergström finns det inga klagomål som föranlett granskningen och Datainspektionen har inga direkta förväntningar på att hitta oegentligheter.

Det här handlar om att vi helt enkelt har sett att fler och fler använder sådana här betallösningar och det dyker upp nya hela tiden. Så vi tyckte det var dags att titta närmare på dem, säger hon till TT och framhåller att det alltid finns risker när stora mängder personuppgifter samlas på samma ställe. Därför gäller det att de behandlas på rätt sätt.

Datainspektionen räknar med att vara klar med sin granskning i mars nästa år.

Flera av betaltjänsterna innebär att de som står bakom dem får mycket detaljerad information om användarnas konsumtionsvanor. Det skulle potentiellt kunna användas för så kallad profilering och riktad marknadsföring och informationen skulle till och med kunna säljas vidare till tredje part.

Och det är inte så att det är förbjudet. Men de vars uppgifter behandlas på det sättet ska i så fall få tydlig information så att de kan ta ställning till om de vill gå med på det eller inte, säger Ulrika Bergström.

Men oavsett om information ges eller inte tror hon att många användare ändå inte tar den till sig.

När det gäller avtal och sådana saker på nätet tror jag att det är lätt att många bara klickar sig vidare utan att riktigt läsa vad det är man går med på. Där krävs det nog en ökad medvetenhet.

Mer läsning

Annons