Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electrolux ska spara

Annons

Electrolux når inte upp till förväntningarna under tredje kvartalet. Nu sjösätts ett sparprogram som berör 2 000 anställda och ska kapa 1,8 miljarder kronor om året.

Aktien föll hårt.

Vitvarutillverkaren redovisar en vinst före skatt på 884 miljoner kronor för tredje kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 1 170 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 035 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Efter några minuters handel hade Electrolux-aktien fallit med mer än fem procent på Stockholmsbörsen.

Omsättningen uppgick till 27 258 miljoner kronor, jämfört med 27 171 miljoner kronor ett år tidigare.

Bolaget skriver i rapporten att åtgärder inleds för att minska de årliga kostnaderna med 1,8 miljarder kronor. Det ska ske genom förbättring av tillverkningsstrukturen och minskning av overheadkostnader framför allt inom Vitvaror Europa.

Cirka 2 000 anställda berörs av besparingarna, skriver Electrolux, exklusive eventuella förändringar av produktionen i Italien.

Förändringar i valutakurser, bland annat en stark dollar och euro gentemot valutor i andra delar av världen, påverkade kvartalets rörelseresultat negativt med 519 miljoner kronor.

I Nordamerika har Electrolux sett en fortsatt stark försäljnings- och resultatutveckling, enligt vd Keith McLoughlin.

"Återhämtningen på husmarknaden fortsätter att stimulera efterfrågan på vitvaror. Vi höjer därför våra förväntningar på efterfrågeökningen i USA till 7-9 procent för helåret 2013", skriver han i en kommentar.

Däremot fortsätter verksamheten i Europa att påverkas av svag efterfrågan. Electrolux tror att efterfrågan på vitvaror kommer att minska med 1-2 procent för helåret 2013 i Europa.

På tillväxtmarknaderna fortsatte försäljningen att öka, men resultatet påverkades negativt av valutakursförändringar.

Som en del av nästa besparingsprogram planerar Electrolux bland annat att stänga en fabrik för kylskåp och frysar i Australien och flytta produktionen till en fabrik i Thailand, och en utredning ska se över företagets vitvarutillverkning i Italien.

Mer läsning

Annons