Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbolag slopar dyra avtal

Annons

Tillsvidareavtal, de för konsumenterna dyraste elavtalen, slopas nu av elbolaget Skellefteå Kraft. Bolaget ersätter dem med vanliga rörliga avtal med ett påslag på sex öre.

Tillsvidareavtal eller anvisningsavtal är avtal som kunder ofta får om de inte själva aktivt väljer avtalsform eller elbolag. Skälet till att de är dyrare än andra avtal är, enligt branschen, att bolagen ska ha någon form av ersättning för den risk det innebär med korta uppsägningstider. Men påslagen är höga och affärsmodellen oacceptabel, anser kommunägda Skellefteå Kraft.

Sex öre räcker för att täcka in den risk det innebär att ha kunder som kan säga upp avtalen med så kort tid som två veckors varsel, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef på Skellefteå Kraft. Jag menar att i vår bransch är fyra-sex öre en skälig marginal.

Nya kunder

Bolaget räknar med att förlora cirka tio miljoner kronor per år på förändringen men hoppas förstås på sikt locka till sig fler kunder.

Enligt elpriskollen.se:s beräkningar har kunder med tillsvidareavtal hittills i år betalat 860 miljoner i onödan.

Men det är beräkningar som ifrågasätts av branschorganisationen Svensk Energi.

De som har tillsvidareavtal är för det mesta lägenhetskunder och troligen med mindre förbrukning än den de räknat på. Men ingen har egentligen gjort någon ordentlig utredning om vilka som har de här avtalen, säger Magnus Thorstensson på Svensk Energi.

Vanligt vid flytt

Energimarknadsinspektionen (EI) gjorde nyligen en enkätundersökning bland elbolagen. Den visar att omkring tio procent har övergett tillsvidareavtalen. Men hos de stora kanonerna i branschen, Vattenfall, Fortum och Eon, finns de kvar.

Den främsta orsaken till att folk får de här avtalen är vid flytt. Vi skulle helst se att man måste ta kontakt med en elhandlare när man flyttar, säger Sara Sundberg, avdelningschef på EI.

Annars förblir det helt enkelt släckt i den nya bostaden.

Mer läsning

Annons