Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elbilar och bilar som kör själva på gång – nu måste lokalpolitikerna vakna

Annons

Det sker just nu en revolution inom bilindustrin, den största på hundra år. Revolutionen består av två delar – elbilar och självkörande bilar.

Alla stora biltillverkare har fått upp ögonen för vad som komma skall. Volvo, Audi, Volkswagen, BMW, Mercedes, Ford, GM med flera satsar miljarder, har koncept på gång och räknar med att vara ute på marknaden med elbilar inom ett par år. Några tillverkare är delvis redan där, bland annat Nissan och Tesla.

■■ För fler insändare, klicka här.

Trots detta hör jag inga lokalpolitiker tala om detta som kommer att leda till stora fördelar för samhället, eller om hur vi måste förbereda våra städer. Laddinfrastrukturen måste förbättras kraftigt i Örnsköldsvik, just nu är det riktigt dåligt utbud av offentliga laddstolpar och parkeringsplatser.

Till exempel skulle man kunna göra som i Norge och ge alla med elbil gratis parkering och laddning i stan. Andra idéer är att ge bidrag och fördelar till taxibolagen om de köper in elbilar. Stäng av staden för alla som inte kör elbil en dag per år och njut av tystnaden, den rena luften och profilera Örnsköldsvik som en elbilsstad.

Nu när vi får SuperCharger laddstationer vid OKQ8/Burger King som byggs och bekostas av Tesla, hoppas jag att Örnsköldsviksborna får upp ögonen för möjligheten att åka på bilsemester till Europa för 0 kronor i bränslekostnad och utan att släppa ut ett enda gram koldioxid från bilen.

Det är starten på något nytt och spännande för vår lilla stad, men tyvärr fortfarande osynligt bland politiker och media än så länge.

Johannes

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel