Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

El Saadawi till Littfest

Nawal El Saadawi, Suzanne Brøgger och Sofi Oksanen. Tre internationella litterära stjärnor är klara för Umeås internationella litteraturfestival Littfest.

Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi kommer till festivalen den 15 mars för att tala om den arabiska våren och sitt eget skrivande.

Nawal El Saadawi fanns med vid demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo, 80 år gammal. Hon nämns ofta i förhandsspekulationerna om priset och har nominerats flera gånger till Nobelpriset. Det är bara akademier, litteraturprofessorer och tidigare Nobelpristagare som får nominera förslag till Nobelpriset.

Nawal El Saadawi hade som läkare en hög ställning i hälsodepartementet, men hennes aktiva arbete för kvinnans rättigheter ledde först till hennes avskedande 1976 och fängslande i september 1981. Hon frigavs senare under samma år efter mordet på Anwar Sadat. Hon berättar om sin tid i fängelse i "Memoirs from the Women's Prison" 1987. Sju av hennes romaner och novellsamlingar har översatts till svenska.

Suzanne Brøgger, som i vår ger ut romanen "Till T", finns på plats den 14 mars, liksom Sofi Oksanen.

Sofi Oksanen kom i våras med romanen "När duvorna försvann" om några människor i Estland under den långa sovjetiska ockupationen. Med romanen "Utrensning" vann hon Finlandiapriset 2008, Runebergpriset 2009 och Nordiska rådets litteraturpris 2010.

Littfest i Umeå är den största litteraturfestivalen i norra Norden. Genom seminarier, föreläsningar, utställningar och föreställningar söker Littfest nya former av utbyten mellan författare, förläggare, kritiker, forskare och läsare.

Den 13-15 mars 2014 hålls den åttonde årliga festivalen i Umeå. Det arrangeras av Föreningen Littfest.