Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

El Niño är inte ett tecken på klimatförändringar

Vad är El Niño? Vad är egentligen detta fenomen, som påverkar vädret över hela globen?

Det äger rum längs ekvatorn mellan Peru i öster och Australien, Nya Guinea samt Filippinerna i väster. Avståndet utgör nästan hälften av jordens omkrets.

Solen värmer mest över ekvatorn. Där blir luften varmare och lättare, så den stiger uppåt. Då dras luft i norr och söder in mot ekvatorn. Där snurrar Jorden mot öster med hastigheten 1674 kilometer i timmen. I norr och söder är rotationsradien mindre, så att hastigheten mot öster är lägre. Luftmassorna därifrån släpar alltså efter, när de kommer till ekvatorn, så att de bildar vindar mot väster, passadvindar.

Dessa trycker ytvattet mot väster. På vägen värms det av solen från cirka 20 grader vid Peru till cirka 28 grader vid Australien. Det varmare vattnet ger varmare luft och starkare vindar, som trycker upp vattnet mot stränderna i väster, så att där stiger havets nivå till slut en halv meter. Varmt vatten trycks ner ända till 300 meters djup. På motsvarande sätt sugs kallt djupvatten upp vid Perus kust. Detta är ett normalt förlopp som tar några år att utvecklas.

Men det varma vattnet i väster skapar så starka uppvindar att luft sugs in även från väster, det bildas moln och regn, vilket försvagar passadvindarna. De tappar taget om nivåskillnaden. Ytvattnet sköljer i väg mot öster. Efter några månader är havet varmt hela vägen från Australien till Peru.

Det är El Niño! Denna stora varma yta värmer hela globen och påverkar vädret över allt. Det tar några månader innan de 300 meterna varmvatten tar slut. Då har ytvattnet så god fart mot Peru, att det fortsätter att strömma dit, men nu är det kallt. Det är La Niña. Då kyls hela globen.

Havet höjs vid Peru, så att vattnet sedan skvalpar fram och tillbaka ett par år innan normaltillståndet uppnås igen och allt börjar om.

Efter varje El Niño följer på olika håll extremväder som torka, skyfall och orkaner. Detta ingår alltså i vårt normala klimat och är inte tecken på klimatförändringar.

Bengt-Ove Högström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel