Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomipriset delas av amerikaner

Elinor Ostrom och Oliver Williamson, USA, är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Ellinor Ostrom får priset "för hennes analys av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter". Williamson prisas för "hans analys av ekonomisk organisering, särskilt företagets gränser".

Prissumman på tio miljoner kronor delas lika mellan de båda.

Elinor Ostrom är den första kvinna som fått priset under de 40 år som ekonomipriset till Alfred Nobels minne har delats ut. Totalt har därmed fem kvinnor fått Nobelpris i år - fler än någon gång tidigare.

Ostrom, som är verksam vid Indiana University, har enligt motiveringen visat hur gemensamma tillgångar kan förvaltas framgångsrikt av föreningar av brukare.

Williamson, verksam vid University of California, har utvecklat en teori där företag ses som strukturer för konfliktlösning.

"Härigenom har de lagt grunden för den snabbt växande forskningen om ekonomisk organisering", skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

"Elinor Ostroms och Oliver Williamsons forskning visar att ekonomisk analys kan hjälpa oss att förstå vitt skilda organisationsformer", skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

"Ekonomiska transaktioner äger rum inte bara på marknader utan också inom företag, föreningar, hushåll och myndigheter. Medan ekonomisk teori ger en god belysning av marknadens förtjänster och begränsningar, har den hittills ägnat mindre utrymme åt andra institutionella arrangemang", heter det i motiveringen.

Priskommittén nådde Elinor Ostrom redan på morgonen och hon svarade via länk på frågan om hon hade druckit sitt morgonkaffe.

Ja, och det behövde jag verkligen för jag blev väldigt överraskad. Det här är en stor ära och jag är fortfarande lite chockad, sade hon. Jag försöker fortfarande få det att sjunka in, att jag är en av årets Nobelpristagare, säger Oliver E Williamson per telefon från Kalifornien.

TT: Hur känns det?

Det känns fantastiskt. Jag har haft en fantastisk akademisk karriär och den måste inte krönas med Nobelpriset för att jag ska känna mig tillfredsställd. Men som saker har utvecklat sig är det verkligen en stor ära och tillfredsställelse att få ett sådant pris som jag är säker på kommer att sprida och utveckla det arbete som jag och andra har kämpat med.

TT: Vad var din första reaktion när du fick beskedet?

Min första reaktion var att jag fick ett stort leende över hela ansiktet, svarar Williamson. Vi är alla på strålande humör och ser fram emot en dag av firande, säger Williamson.

TT: Hur ska du fira?

Ja, till slut ska vi väl samlas i familjen. I dag blir det nog mycket aktiviteter på universitetet i Berkeley. Det blir mottagningar, en presskonferens och kollegor och studenter som kommer att dela stundens glädje.

TT: Har du några tankar om vad du ska göra med prispengarna?

Det är för tidigt. Jag har inte riktigt hunnit tänka på det, svarar Williamson.

TT: Men med tanke på det pris du får borde du väl vara särskilt kompetent att hantera dem?

Jag hoppas att jag kommer att använda dem väl. Jag har intresse av att stödja behjärtansvärda ändamål kopplade till universitetsvärlden. Vi kommer säkert att hitta sätt att styra en del av dem i den riktningen.