Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa hjälpen i köket

/

Stora, tunga och svåra att hantera. Men när du väl fått igång maskinen sparar den både tid och kraft. Testfakta har testat sju köksassistenter.

Annons


Vem vill inte ha bra assistans i köket när släkten kommer på julmiddag? En köksmaskin knådar deg, blandar smet och vispar effektivt. Till flera av produkterna går det även att köpa till köttkvarnar, korvhorn, grönsaksskärare och pastamaskiner. 
Testfakta lät engelska laboratoriet Intertek jämföra sju modeller på den svenska marknaden. Enligt testledare Claire Garner fyller köksmaskinerna sitt syfte och sparar både tid och handkraft. Men en köksassistent är inget man plockar fram bara för att vispa några ägg.
– De är stora, tunga och i flera fall ganska jobbiga att sätta upp och använda. Användarvänligheten kunde vara bättre på många av de testade modellerna, säger hon.
Varje gång man ska använda en hushållsmaskin måste alla tillbehör; degkrokar, vispar, skålar, skydd och lock sättas ihop oavsett vad du ska använda maskinen till. Och efteråt ska allt plockas isär och diskas. Värst av alla är maskinen från Ankarsrum där varken instruktionsbok eller den medföljande dvd:n var till någon större hjälp. Därför får den en etta i just det momentet.
– Den är komplicerad att sätta ihop och svår att använda. Skruven som man fixerar fästarmen med är till exempel väldigt obekväm och kräver en hel del fingerstyrka. Dessutom är det nästan omöjligt att se vad inställningsratten står på för inställning, säger Claire Garner.
När laboratoriet väl fick upp och igång maskinerna blev ändå slutresultaten helt okej för flertalet av produkterna. I testet ingick vispning av äggvita och bakning av sockerkaka och bröd. Bäst i test är Kenwood. Maskinen får höga betyg rakt igenom och är en av två som får godkänt på användarvänligheten.
Även Krups är lätt att använda och maskinen gör fina sockerkakor. Det som sänker Krups är knådningen. Under de knappa tre minuter som degen knådades stängde maskinen av sig hela nio gånger. Vid varje tillfälle var laboratoriepersonalen tvungen att ta bort degen från degkroken och starta om maskinen.
– Den verkar ha en säkerhetssensor som stänger av motorn när den får jobba för hårt och sensorn förefaller helt enkelt vara för känslig. Vi följde tillverkarnas rekommendationer för max mängd deg och maskinen borde klara detta, säger Claire Garner.
Det innebar att Krups-maskinen inte ens fick delta i uthållighetstestet, där maskinerna fick knåda fyra degar under fem minuter med endast två minuters paus mellan varje deg.
– Vi ville se hur de fungerar när man stressar dem ordentligt – om de blir väldigt varma, börjar lukta eller helt enkelt lägger av. Vi bedömde att Krups aldrig skulle ha klarat detta test utan att stanna, säger Claire Garner.
Även lågprismaskinen Menuett fick kämpa under knådningen och försökte trycka hela mixerhuvudet uppåt. Den blev varm, bullrade kraftigt och gav ifrån sig mycket lukt från motorn. Det kan jämföras med Kenwood och Bosch som knappt påverkades under stresstestet.
De flesta maskinerna i testet är relativt dyra med ett riktpris på mellan 5 500 och 6 000 kronor. Därför bör OBH Nordicas maskin för endast 3 500 kronor lyftas fram som testets mest prisvärda alternativ. Den är lite svår att använda, men mixar och knådar bra.
Martin Hansson/Testfakta

Fakta om testet
Engelska laboratoriet Intertek har på Testfaktas uppdrag testat sju köksmaskiner på den svenska marknaden vad gäller prestanda och användarvänlighet.
Vispning av äggvita
Testet utfördes med både två och sex ägg. Äggen vispades till dess att skummet är mjukt, glansigt och fuktigt och bibehåller ett märke från en kniv i fem sekunder. Laboratoriet bedömde tiden det tar att vispa äggen, volymen på den skummade äggvitan samt om det finns ovispade delar kvar i skålen.
Vispning av kaksmet
Maskinerna fick mixa en kaksmet bestående av margarin, socker, mjöl, bakpulver och ägg. Kakan gräddades i ugnen på 160 °C i 65 minuter och fick svalna i 24 timmar. Kakans vikt och volym mättes och därefter skars den upp och bedömdes på en skala från ett till fem där fem är bäst. Testet utfördes med två olika smetar – en på två ägg och en med sex ägg.
Mixning och knådning av bröd
Maskinerna fick mixa och knåda en deg bestående av mjöl, salt, margarin, torkad jäst, socker och vatten. Testet utfördes med max rekommenderad mängd mjöl. Degen utvärderades utifrån lenhet och elasticitet och laboratoriet noterade om degen reser sig över degkroken samt hur motorn och mixern beter sig och låter. Degen fick jäsa i 45 minuter och därefter gräddas i ugnen på 210 °C i 20 minuter. Brödet skars upp och bedömdes på en skala från ett till fem där fem är bäst.
Skvätt och spill
Under alla testmoment bedömde laboratoriet hur mycket maskinerna spiller skvätter.
Uthållighetsprov
Maskinerna fick mixa fyra degar på raken med endast två minuters paus mellan varje deg. Degarna mixades under fem minuter.
Användarvänlighet
Laboratoriet bedömde hur lätta eller svåra maskinerna är att montera, plocka isär, rengöra och använda.
Betygsättning
De olika delmomenten har betygssats på en skala från ett till fem, där fem är bäst. En totalbetyg har viktats fram enligt följande: Prestanda och uthållighet 60 procent, användarvänlighet 25 procent och skvätt och spill 15 procent.

Mer läsning

Annons