Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstamp närmar sig för ny myndighet

/
  • Anita Gahlin som utsetts till chef för MSB på Sandö har som första uppgift att etablera verksamheten och göra den känd.
  • Chef för utbildnings- och utvecklingsenheten inom MSB på Sandö blir Yvonne Näsman.

Första januari inrättas och aktiveras Myndigheten för samhällskydd och beredskap. På Sandö tar man nu sikte på framtiden efter en lång tid av oro och ovisshet.
– Det känns jättespännande. Första uppgiften blir nu att etablera den nya myndigheten och göra den känd vilket inte görs på en kafferast, säger skolchefen Anita Gahlin.

Annons

När utredningen som ligger till grund för den nya myndigheten MSB påbörjades fanns farhågor att den utbildningsverksamhet Räddningsverket bedrivit på Sandö under många år kunde komma att försvinna helt. Ett annat scenario var att verksamheten skulle bli kvar men i betydligt mindre omfattning.

I utredningsuppdraget ingick att förutsättningslöst se över den befintliga organisationen inom de tre myndigheterna Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. Alltså de tre myndigheter som nu försvinner eller uppgår i MSB.

Tidigare i år kom dock det glädjande beskedet att Sandö och Revinge blir de två av Räddningsverkets fyra skolor som behålls i den nya myndigheten. Sedan i augusti har rekryteringen pågått av den personal som ska eller ska anställas i MSB. Tre av de sex enhetschefer som ska arbeta på Sandö har rekryterats.

– Vi har målsättningen att kunna tillsätta de tre vakanta chefstjänsterna i januari.

Tillsättningen av övriga tjänster i organisationen, totalt 104 personer exklusive chefsbefattningarna, pågår fortfarande. Rekryteringen av personal har i första hand skett internt inom de tre myndigheterna. Men med tanke på att det sammanlagda antalet tjänster minskat från 1100 till 800 har inte alla kunnat få anställning inom MSB.

– Målet har varit att få med så många som möjligt med så få uppsägningar som möjligt, säger Anita Gahlin.

Av den personal som anställts kommer 15 personer från Krisberedskapsmyndigheten i Sollefteå. MSB ska ha ansvaret för frågor om samhällets säkerhet när det gäller skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.

– Generellt får vi en högre nivå på våra utbildningar där samverkan med övriga myndigheter, organisationer och aktörer ska öka, förklarar Anita Gahlin.

I den nya myndigheten får Sandö fler uppgifter och uppdrag än man tidigare haft. Förutom utbildning av brandmän kommer bland annat det nya radiokommunikationssystemet för "blåljusmyndigheter", Rakel, ha teknisk support och kundtjänst förlagt till Sandö. Myndighetens växel hamnar också där.

Inom ramen för den "kostym" man nu fått finns möjligheter att bredda och utöka antalet utbildningar. Inte minst med ett internationellt perspektiv där Folke Bernadotteakademin, som också har sitt säte på Sandö, kan bli en viktig samarbetspartner.

Mer läsning

Annons