Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eklektiskt och personligt i knasiga villan: "Här ska jag bo tills jag dör"

I ett kreativt, lite knasigt och personligt hus i Antjärn bor Karolina Lindkvist och Emil Österholm. Paret inreder med saker som gör dem glada.
– Jag längtar hem när jag är borta och jag har nog blivit lite mer osocial sedan jag flyttade hit. Här ska jag bo tills jag dör, säger Karolina.

TV: Titta in i Karolina Lindkvist och Emil Österholms färgstarka hem.

De köpte huset för ett och ett halvt år och hade sedan tidigare koll på det. Men första gången det var till salu hade de inte möjlighet att köpa det. När det dök upp på marknaden en andra gång slog det till och de har redan hunnit göra huset till sitt, så när som på fasaden ska målas svart och en stundande köksrenovering. Planlösningen är spännande och nästan lite labyrintlik.

– Huset har byggts ut i omgångar, så planlösningen är lite annorlunda. Toaletten har dörrar från två håll och det är ju lite märkligt, säger Karolina.

Varje rum har en egen stil och känsla. I hallen har brädpanelen målats knallgul, den leder in till husets paradrum; orangeriet. Här är det ljust och högt i tak och det stora fönstren släpper in massor av ljus. Rummet används som matsal och vardagsrum. Ett gammalt plåtskåp har blivit smart vedförvaring och kaminen ger rummet skön värme.

– Det här är mitt favoritrum, här hänger vi mycket. Det spelar ingen roll vilken årstid det är, det är ett fantastiskt rum att vara i, säger Karolina.

Från orangeriet ser man rakt in i relaxavdelningen, ett resultat av alla utbyggnader. Ett stort jacuzzibadkar står i mitten av rummet, här finns två duschar och ett tvättställ med dubbla handfat och fåtöljer att ta det lugnt i.

– Vi har varsitt handfat säger Karolina skrattar.

Sovrummet är fönsterlöst, men mysigt och ombonat. Det ligger mellan relaxavdelningen och biblioteket.

– Det är fantastiskt att vakna på morgonen och ta några steg så är man i badrummet. Det här vill vi göra om så småningom men jag vet inte hur, så det får vänta, säger Karolina.

Det kombinerade gästrummet/pysselrummet är inbjudande. Rummet används som arbetsplats och på ett skrivbord står en symaskin.

– Det ska vara enkelt att slå sig ner och börja sy. Ska man ta fram allt och ta bort det så blir det inte av, säger Karolina.

Tapeten Foxglove Tiki från kollektionen Missprint 4 ger med sina blommande digitalis, karaktär till rummet. Första sommaren i huset dök det upp just digitalis i trädgården och tapeten fick en ny betydelse.

– Man kan också tro att jag är lite jobbskadad, jag jobbar ju på hjärtavdelningen på sjukhuset och när jag visade tapeten för en kollega, utbrast hon: ”Det är ju min favoritblomma, digitalis”. Det är en blomma som man gör hjärtmedicin av.

Mönster, färg och form är en stor passion för Karolina som utmanar när hon inreder. Huset är fullt av överraskningar och humor. Inspirationen hittar hon i böcker, tidningar och på Instagram. Till vänster om entrén ligger parets ateljé. Januarisolen letar sig in genom söderfönstren. Golvet har massor av färgsprätt i olika färger och det ger en lekfull känsla av att det mesta är tillåtet.

– När det kommer småfolk hit tycker de att det är fantastiskt, då kan de få på sig en säck som helkroppsförkläde och gå lös på målandet men det svåra är när de lämnar rummet, att vet var man får måla eller inte. Det här är inte den enda dörrkarmen som det har målats på, säger Karolina och pekar på ett oönskat penseldrag.

Karolinas sambo Emil Österholm är keramiker och har sin ateljé i källaren, hans konstnärskap har influerat Karolina som nu gärna uttrycker sig i färg och form. Parets färgstarka tavlor sitter på väggarna runt om i huset. Här finns också Emils keramik, Karolinas keramik och alster från vänner och bekanta. Karolinas tavlor är abstrakta och energiska. På en liten byrå i ateljén står en dunk vin och några vinglas i olika storlekar hänger tjusigt.

– Det är ju ingen riktig ateljé om det inte finns ”rödpang”, min gamla telefonhylla fick bli ett vinställ, säger Karolina och skrattar.

Köket ska snart renoveras och Karolina har gjort en moodboard för att hitta den rätta känslan.

– Det är en del av det blivande köket, den här byrån från Ikea kommer att byggas in i köksbänken. Skåpluckorna ska bli gröna, väggen ska bli mörkt grön och golvet kommer att vara svartvit-rutigt, säger Karolina och visar inspirationsbilderna.

I det kombinerade matrummet och vardagsrummet står ett bord som de har byggt själva av gamla brädor och udda ben. Det är förlåtande och kul precis som resten av huset.

– Saker ska inte bara vara snygga, de ska vara funktionella också. Bordet ska användas och ska inte bara stå och vara fint.

En knallgul fåtölj sätter tonen för rummet liksom bokhyllan i jakaranda. På hyllan står böcker, konst och roliga detaljer.

– Vi fick in hyllan precis, men vi fick kapa lite vid dörrfodret och tröskeln, säger Karolina och ler.

Ett oisolerat uterum ligger längs med husets yttersida. Det ta bort det mesta av ljudet från den intilliggande E4:an. Ett gigantiskt matbord gör rummet till en riktig festsal.

– Här ska man kunna vara många. Emil har en vision att vi ska ha en konstnärslunch här på ”konstnärsvis”, när man sitter från lunch till tidig morgon dagen efter.

En lång korridor i mitten av huset har blivit ett bibliotek med massor av böcker och sittplatser där man kan slå sig ner och läsa.

– Vi är så nöjda, istället för en passage så är det ett rum som man kan vara i. När vi letade hus ville vi ha utrymme för ett bibliotek, även om vi bara är två så tänkte vi att vi behövde många rum och ateljé, bibliotek och gästrum var måsten.

Karolina finns på Instagram under namnet @191kvadrat

FLER HEMMA HOS:

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Cecilia är åttonde generationen på "Bullerbygården" – har förvandlat en gammal maskinhall till inredningsbutik

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Simstjärnan Anna-Karin Kammerling och maken Jesper byggde drömhuset med sju meters takhöjd: "Vi har skapat allt tillsammans"

FÖR PLUS-KUNDER:

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Köpte rekordbillig fastighet för 1 500 kronor – drömmen är att starta ett café

Varsitt rum på sju kvadrat – tvillingarna Meja och Gustav vill ha det lika men ändå olika

Rekordintresse för Bryggaren Strand i Härnösand: "Ett drömläge att bo på"

Första julen i drömhuset på Dekarsön – följ med in på Lövudden