Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekeroth lämnar sitt uppdrag

Annons

Sverigedemokraten Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Han kommer inte att delta i något utskottsarbete i riksdagen men sitter kvar som riksdagsledamot.

I en skriftlig kommentar säger Ekeroth: "Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle. På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor."

Samtidigt meddelar han att han inte kommer att ge några intervjuer kring beslutet.

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder välkomnar Kent Ekeroths beslut.

Jag tycker att han med sitt beslut visar prov på självrannsakan och gott omdöme, och han kommer nu att ägna sin tid åt att bygga upp förtroendekapitalet igen, säger Söder till TT.

Anledningen till att Ekeroth också lämnar sina suppleantplatser i övriga utskott är enligt Söder att det är omöjligt att han just nu sitter i något utskott under pågående rättsutredning.

TT: Varför blir han kvar i riksdagen?

Vi har gjort den bedömningen att han kan behålla sin riksdagsplats. Hans agerande för två och ett halvt år sedan har nu fått konsekvenser och också visat att vi har nolltolerans i partiet.

TT: Ett uteslutningsärende har startats. Är det särskilt sannolikt att han blir utesluten, om han får vara kvar i riksdagen?

Det kan jag inte spekulera i, för det ligger inte på mitt bord. Det blir en process i medlemsutskottet för att bedöma om de är lämpliga som medlemmar, det spelar ingen roll vem det är. Men jag har svårt att tro att man landar i att man ska utesluta Kent, säger Björn Söder.

TT: Hur ser du på kritiken från lokala SD-politiker att nolltoleransen främst slår mot lokala politiker medan partitoppen kommer undan?

Det här har ju verkligen visat att vi inte har några dubbla måttstockar. Det visar att vi inte tolererar det som hände och att det också fått konsekvenser genom att Kent fått lämna sin post som talesman och samtliga utskott.

TT: Men i andra fall har politiker uteslutits ur partiet. Men här tror du inte att det är särskilt sannolikt.

Medlemsutskottet gör alltid individuella prövningar, men vi har visat från partiledningen att vi inte tolererar det som hänt och att vi har satt ned foten, säger Björn Söder.

Bakgrund: Utredning om hets mot folkgrupp

I förra veckan lämnade SD:s ekonomisk politiske talesman Erik Almqvist sitt uppdrag, medan Ekeroth tog "time out". Orsaken var den film Expressen publicerade som visade hur Almqvist använde rasistiska och sexistiska uttryck och hur Ekeroth, på väg bort från bråket, beväpnade sig med ett järnrör.

Överåklagare Mats Åhlund beslutade i går att gå vidare med förundersökningen om hets mot folkgrupp med anledning av Almqvist uttalanden på filmen.

Mer läsning

Annons