Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekeroth-affären blir inte polissak

Annons

Det var en felbedömning att det kunde vara diskriminering att slänga ut riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) från en krog för hans politiska åsikters skull.

Det säger åklagaren Ronnie Jacobsson till expressen.se.

Jag antog att även en politisk företrädare kan utsättas för diskriminering. Det var underlag för att det skulle upprättas en anmälan från Säpo, berättar han senare för TT.

Jacobsson berättar att han blev uppringd av Säpo på lördagsmorgonen, tittade i lagboken och gjorde en feltolkning vilket ledde till att Säpo gjorde en preliminär anmälan. För "formens skull" upprättades en ordinarie anmälan men Ronnie Jacobsson har beslutat att inte inleda en förundersökning i ärendet.

"Skälet är att uppgifterna i ärendet inte ger anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats", skriver Jacobsson i ett mejl till TT.

Den relevanta lagparagrafen nämner ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse som diskrimineringsgrunder. Lagtexten som åklagaren hänvisar till handlar inte om den som utsätts för diskriminering utan om den som diskriminerar, påpekade Sandra Friberg, docent i civilrätt vid Uppsala universitet, i helgen.

Kent Ekeroth och hans sällskap besökte Nosh and Chow i centrala Stockholm på fredagskvällen. Hans version är att en krogvärd tvingade dem att lämna stället för att deras närvaro kunde störa andra gäster.

Då frågade vi varför och då sade han att han trodde att vi var Sverigedemokrater. Det finns inspelat, jag har det på band, sade Kent Ekeroth till TT i helgen.

Ekeroth har krävt en ursäkt av krogen och hotat att gå vidare med en stämning.

Nosh and Chow, som ingår i Berns Group, står fast vid att Ekeroth avvisades eftersom han kränkt en kvinnlig gäst på "ett extremt förnedrande sätt".

Ekeroth lämnade posten som rättspolitisk talesperson för SD efter den så kallade järnrörsskandalen.

Mer läsning

Annons