Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EIB största hindret, säger Spyker-VD

Det största hindret mot en Saab-affär är EIB-lånet.

Det säger Spyker Cars vd Victor Muller.

Victor Muller, som äger tio procent i Saab-spekulanten Spyker Cars, gjorde ett av hittills få uttalanden kring affären i en intervju på torsdagen med nyhetsbyrån Bloomberg.

Det potentiella problemet för transaktionen är varken GM eller Spyker, sade Victor Muller. Det är att vinna EIB:s stöd.

Han konstaterade också att Europeiska investeringsbanken (EIB) hittills har sänt "neutrala signaler" om huruvida lånet på 400 miljoner euro, cirka 4,2 miljarder kronor, kommer att beviljas.

Processen kring lånet, som är nyckeln till en försäljning, har tagit ny fart i banken och Eva Srejber, vice direktör i EIB, sade till TT på onsdagen att EIB är i kontakt med Saab, GM samt Spyker Cars.

Vi analyserar den nya situationen enligt våra bankregler och vi har nära kontakt med svenska myndigheter, sade hon.

Victor Muller konstaterade i intervjun att man "får mycket understöd från den svenska regeringen".

Enligt Johnny Kjellström, kansliråd på näringsdepartementet, är signalerna positiva från EU-kommissionen vilket innebär att de nödvändiga statliga lånegarantierna kan bli klara i tid före årsskiftet.

Största ägaren i Spyker Cars är ryska finansbolaget Covers Group med nästan 30 procent. Näst störst är statliga investeringsbolaget Mubadala med säte i Förenade Arabemiraten.