Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egyptisk domstol rev upp niqabförbud

Egyptens högsta förvaltningsdomstol avslog på onsdagen ett förbud för kvinnliga studenter att bära niqab, det religiösa plagg som enbart blottar ögonen, med motiveringen att det kränker kvinnors konstitutionella rättigheter.

Förbudet samt ett religiöst uttalande med samma innebörd i helkvinnliga studentbostäder har studsat fram och tillbaka mellan olika domstolar sedan högskoleminister Hani Helal införde det i oktober. Enligt honom användes plagget för att dölja fusk, inkluderande studenter som skriver tentor åt vänner men 55 studenter överklagade förbudet. En domstol i Kairo hade tidigare dömt till förbudets favör.

"Friheten att bära niqab garanteras av mänskliga rättigheter och konstitutionella friheter och en flickas rätt att klä sig så som hon önskar i linje med sin övertygelse och sociala omgivning är en stark rättighet som inte kan kränkas", hette det från domstolen, som är den hittills högsta rättsinstansen som fällt utslag i frågan.

"Niqab ska inte användas för att förtrycka kvinnor", fastslog domstolen och tillade att universitetscampus ska vara platser för intellektualitet och frihet. Däremot måste en student fortfarande visa sitt ansikte när hon ombeds göra det av säkerhetsskäl.