Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptisk auktion ska säkra reserv

Annons

Egyptens centralbank genomförde på nyårsaftonen en andra valutaauktion för att säkra den egna valutareserven och få in fler USA-dollar till stadskassan - samtidigt som det egyptiska pundet föll rejält.

Den egna valutans fall oroar eller skrämmer dock inte regeringen. Situationen kommer att "balansera sig" inom några dagar, sade president Muhammad Mursi enligt den statliga nyhetsbyrån Mena.

Måndagens valutaauktion omfattade motsvarande drygt 500 miljoner kronor, lika mycket som auktionen dagen innan. Auktionerna ska få in fler USA-dollar till statskassan så att den krympande valutareserven inte töms helt..

Det var i lördags som centralbanken meddelade att nivån på valutareserven nått "en kritisk miniminivå" och därför måste reserveras för nödvändiga ändamål som att betala landets utlandsskulder och import av viktiga förnödenheter.

Med start på söndagen infördes därför systemet med auktioner för att köpa och sälja dollar.

Sedan upproret mot president Hosni Mubarak för snart två år sedan har Egyptens valutareserv tappat nästan 60 procent. Den var i november bara drygt 15 miljarder dollar (nära 98 miljarder kronor), knappt tillräckligt för att bekosta tre månaders import. Nedgång i turism och utländska investeringar har dränerat landet på utländsk valuta samtidigt som den senaste tidens våldsamma politiska kris fått många att växla sina egyptiska pund till dollar.

Mer läsning

Annons