Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptens valutareserv kritiskt låg

Annons

Egyptens centralbank begränsar handeln med USA-dollar, i ett försök att hindra landets snabbt krympande valutareserv från att tömmas.

I lördags sade centralbanken att nivån på valutareserven nått "en kritisk miniminivå". Den måste därför reserveras för nödvändiga ändamål som att betala landets utlandsskulder och import av viktiga förnödenheter, hette det i uttalandet.

Med start på söndagen infördes därför ett system med auktioner för att köpa och sälja dollar. Några detaljer om hur systemet ska utformas har inte presenterats.

Reserver krymper

Åtgärden illustrerar allvaret i den ekonomiska kris som skakar Egypten, vars nya ledare är fullt sysselsatta med den politiska kris som åter fyllt centrala Kairo med protestdemonstrationer.

Sedan upproret mot president Hosni Mubarak för snart två år sedan har Egyptens valutareserv tappat nästan 60 procent. Den var i november bara drygt 15 miljarder dollar (nästan 98 miljarder kronor), knappt tillräckligt för att bekosta tre månaders import.

Nedgång i turism och utländska investeringar har dränerat landet på utländsk valuta och de senaste månadernas politiska kris har fått både privatpersoner och företag att växla sina egyptiska pund till dollar, oroliga för en eventuell devalvering.

Väntar på IMF-lån

Centralbankens besked kom bara två timmar efter det att president Muammar Mursi i ett tal hävdat att det fanns tecken på ljusning i ekonomin. Mursi hänvisade bland annat till att turisterna återvänder och bättre tillväxt än väntat tredje kvartalet.

Centralbanken framhöll i sitt uttalandet att det egyptiska banksystemets finanser är starka och säkra, men uppmanade befolkningen att använda utländsk valuta med förstånd och undvika att spekulera.

Egypten har fått preliminärt godkännande från Internationella valutafonden (IMF) om stödlån på 4,8 miljarder dollar (cirka 31 miljarder kronor). Slutligt besked väntas i januari.

Mer läsning

Annons