Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptens ledare söker vapen i Moskva

Annons

I decennier har Egyptens regim lutat sig mot militärt stöd från USA. Men nu kan ett epokskifte vara på gång. Ledaren Abd al-Fattah al-Sisi är i Moskva i hopp om att få klart vapenaffärer värderade till minst två miljarder USA-dollar.

Tillsammans med utrikesminister Nabil Fahmy träffar al-Sisi under torsdagen ryska ministrar. Tjänstemän i Moskva har bekräftat att vapenaffärerna är en viktig punkt på dagordningen.

al-Sisi bekräftar för Rysslands president Vladimir Putin att han ställer upp i Egyptens presidentval. Putin önskar honom framgång, och kallar det ett "ansvarsfullt beslut", rapporterar Interfax.

Fram till 1970-talet var Egypten militärt beroende av Sovjetunionen. Men i samband med att Egypten slöt fred med Israel gick i stället USA in och blev Kairos generösaste vän.

Men sedan militären, ledd av al-Sisi, i somras avsatt den folkvalde presidenten Muhammad Mursi har USA delvis strypt sitt stöd.

Ett problem är också att Egypten har så ont om pengar. Men tidningen Vedomosti har rapporterat att Saudiarabien kan vara berett att hjälpa till med vapenfinansieringen.

Ryssland och Egypten har gemensam syn på regionala och globala säkerhetsproblem, enligt den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Vi fortsätter att förstärka samarbetet för att stabilisera läget i Nordafrika och Mellanöstern, säger Sjojgu efter mötet med al-Sisi i Moskva.

Han konstaterar att Ryssland och Egypten delar bedömningen att "militärt samarbete mellan länderna bör vara av praktisk karaktär med målet att stärka de väpnade styrkornas effektivitet i strid", enligt Interfax.

Mer läsning

Annons