Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptens brödraskap terrorstämplas

Annons

Egyptens premiärminister Hazem el-Beblawi har stämplat Muslimska brödraskapet som en terrororganisation. Beskedet kom på julafton, timmarna efter ett blodigt sprängdåd mot ett polishögkvarter.

Minst 14 människor dödades när explosionen nästan raserade ett polishögkvarter i staden Mansura i Nildeltat natten mot tisdagen. Enligt sjukhuskällor skadades över 100 personer. De flesta av offren var poliser.

Explosionen orsakades av en bilbomb, sade guvernören i provinsen Dakahlyia till egyptiska medier.

Attentat mot polis och militär har ökat i Egypten sedan president Muhammad Mursi störtades av armén i somras. Sedan dess har över tusen människor dödats i oroligheter, de flesta anhängare till Mursi och Muslimska brödraskapet. Tusentals islamister, inklusive hela brödraskapets ledning, har gripits.

En domstol har redan förklarat brödraskapets verksamhet olaglig. Premiärminister Hazem el-Beblawis terrorstämpel kommer sannolikt att tolkas som ännu ett steg i övergångsregeringens försök att isolera rörelsen inför folkomröstningen 14 och 15 januari om förslaget till ny grundlag.

Om grundlagen antas ska parlaments- och presidentval hållas i mitten av 2014, enligt den plan som den militärstödda interimsregeringen lagt fram.

Senare på tisdagen grep egyptisk polis Hisham Qandil som var premiärminister under förre president Mursis styre.

Enligt det egyptiska inrikesdepartementet greps Hisham Qandil i öknen utanför Kairo när han "tillsammans med en smugglare försökte fly till Sudan".

Mer läsning

Annons