Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egypten röstar om ny grundlag

Annons

Köerna ringlade långa utanför de många vallokalerna när egyptierna i dag gick för att rösta om ett nytt grundlagsförslag. Terrorstämplade Muslimska brödraskapet hade uppmanat till bojkott och flera demonstrationer genomfördes mot den nya lagen.

Det är första gången sedan president Muhammad Mursis fall som Egypten nu går till valurnorna. Omröstningen ses som ett test inför en eventuell presidentkandidatur för försvarsminister Abd al-Fattah al-Sisi.

Under de tidiga morgontimmarna exploderade en bomb utanför en domstolsbyggnad i Kairostadsdelen Imbaba, som också är en vallokal. Ingen människa skadades. Några timmar senare forslade traktorer bort bråte och glassplitter från platsen, där en stor folkmassa samlats. Utanför skolan en bit bort stod män och kvinnor och trängdes för att komma in i den tillfälliga vallokalen. Många höll i egyptiska flaggor och stämningen var god och förväntansfull. De är inte skrämda av explosionen, rapporterar TT:s Helena Hägglund på plats i Kairo.

Jag röstar ja till Egyptens framtid, säger hemmafrun Hana, som får uppbackning av flaggviftande kvinnor runt om.

Hon tror att det är vad hon kallar terrorister ur Muslimska brödraskapet som sprängde domstolsbyggnaden, men att Egypten nu håller på att bli bättre. Ett ja till grundlagsförslaget är ett första steg, anser hon.

Hundratusentals soldater och poliser är utstationerade runt om i landet för att garantera säkerheten under folkomröstningen som fortsätter i morgon.

Trots stor uppslutning på sina ställen var många vallokaler ännu i eftermiddags stängda på grund av tekniska problem och andra hade bara ett fåtal röstande. De flesta grupper som motsätter sig militärens politiska övertagande i somras bojkottar omröstningen. Under förmiddagen stängdes några vallokaler i Kairo efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Den nya grundlagen väntas få godkänt. Mursis anhängare manar till bojkott snarare än att rösta nej, medan antalet ja-röster blir en värdemätare på den nya militärregimens popularitet.

Det som räknas blir valdeltagandet, säger Hassan Nafaa, statsvetare vid Cairo University. Det kommer att stå klart för hela världen om det var en revolution mot Mursi eller en statskupp.

Mursi störtades i juli, och landet styrs nu av arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi. Han väntas också ställa upp i nästa presidentval, som om den nya konstitutionen - den tredje på lika många år - godkänns kan komma så tidigt som i april.

Mer läsning

Annons