Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egypten: Nedräkning till nästa rond

Annons

Oppositionen i Egypten kan börja blicka mot nästa kraftmätning med Muslimska brödraskapet: När den nya författningen godkänts väntar parlamentsval om ett par månader.

Folkomröstningen om förslaget till ny författning fortsatte på lördagen, en vecka efter det att befolkningen i storstäderna Kairo och Alexandria röstat. Allt tydde på att grundlagsförslaget skulle röstas igenom. I första valomgången förra lördagen blev stödet 57 procent, enligt inofficiella resultat.

Det officiella slutresultatet från valmyndigheten kan dröja till efter helgen, även om beräkningar från olika håll väntades redan efter vallokalernas stängning sent på lördagen.

Strid om ord

Islamisterna har vunnit varje val sedan diktatorn Hosni Mubarak störtades 2011 - men med minskande marginal. Och inramningen har inte varit fridfull. Vid tumult i Alexandria i fredags skadades 62 personer, bland dem tolv poliser. Bilar stacks i brand och tolv personer greps.

När anhängare och motståndare till president Muhammad Mursi drabbar samman handlar mycket om just den nya författningen.

Den sekulära oppositionen anser att grundlagsförslaget är framtvingat av Mursis Muslimska brödraskap och att Egypten i och med det tar första stegen mot att bli en stat som styrs enligt stränga islamiska principer - utan garanterade lika rättigheter för kvinnor och religiösa minoriteter.

Gräsrötter

Att brödraskapet skulle bli den främsta politiska kraften i ett Egypten utan Mubarak var ingen överraskning. Rörelsen har visserligen varit förbjuden, men så tolererad att den under åtta decennier kunnat bygga upp förtroende hos gräsrötterna, bland annat med välgörenhetsarbete.

Mursi blev emellertid vald till president mycket i brist på alternativ: Motståndaren i den avgörande valomgången var en man från den gamla regimen.

När presidenten sedan utökade sina egna befogenheter genom dekret i november brände han sitt förtroendekapital hos många.

Dramatik

Mitt under omröstningen meddelade landets vicepresident, den tidigare domaren Mahmud Makki, att han avgår eftersom han inte känner sig bekväm inom politiken. Hans avgång anses vara en formsak, eftersom vicepresidentens roll inte finns med i den nya författningen. Ytterligare förvirring uppstod när statstelevisionen tillkännagav även centralbankschefens avgång, som senare dementerades av regeringen.

Rykten om missnöje inom centralbanken har dock florerat en längre tid eftersom Egyptens utländska långivare reagerat mycket negativt på president Mursis auktoritära tendenser.

Mer läsning

Annons