Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egypten laddar inför folkomröstning

Annons

Första vändan i Egyptens hårt omstridda folkomröstning är nära. Det handlar om en ny grundlag och i morgon röstar bland andra Kairo och Alexandria.

"Det är du som kommer att få betala priset om du röstar ja. Nej till författningen", lyder den oppositionella sjätte april-rörelsens kampanjbudskap på nätet.

"Den här författningen är inte dålig, den skrevs av en kommitté av hjältar", hörs i stället sången från ja-sägarnas kampanjfilmer.

I morgon inleds den omstridda folkomröstningen i Egypten, där folket ska ta ställning till landets nya förslag till författning. Omröstningen, och president Muhammad Mursis nyligen utökade maktbefogenheter, har lett till veckor av protester och våldsamma sammandrabbningar.

Många domare vägrar att övervaka omröstningen i protest, vilket lett Mursi till att beordra att den ska delas upp på två dagar. I morgon röstar storstäderna Kairo och Alexandria, och ytterligare åtta andra regioner. En vecka senare, 22 december, röstar den andra halvan av Egypten.

Hela mitt hjärta finns i Egypten under de här omständigheterna, säger Sameh Egyptson, som är chef för ett svenskt kulturcenter i Kairo men nu befinner sig i Stockholm, till TT.

Han kallar författningsförslaget konservativt och odemokratiskt.

Vi i demokratirörelsen har stridit mot författningen, för den är skriven av en ej legitim församling som valdes av ett ej legitimt parlament. Den representerar inte det egyptiska folket. Vi vill att en konstitutionsförsamling som representerar hela det egyptiska folket, alla politiska sidor, ska skriva konstitutionen. Och så länge det inte sker, kommer oroligheterna att fortsätta. Oavsett resultatet (i omröstningen) kommer oroligheterna att fortsätta, säger Egyptson. Jag kommer rösta ja, sade 28-årige i Kairo Mohammed Hassan till AFP inför omröstningen. Det Muslimska brödraskapet är bra. Ingen ger dem en chans. De har suttit vid makten i fem månader jämfört med Mubaraks trettio år.

40-årige Mohammed Ibrahim Sayyid kände tvärtom.

Vi gillar inte det som händer. Vi vill inte att det ska bli ett nytt Afghanistan här på grund av Muslimska brödraskapet. Vi är ett stort, diversifierat land med 80 miljoner invånare. Det borde inte vara ett enda styrande parti.

Hamdi Imam som säljer böcker på gatan i staden, sade till AFP att han inte kommer att rösta alls.

Konstitutionen är blodsbesudlad. Det Muslimska brödraskapet vill förstöra landet.

Den till stora delar sekulära och liberala oppositionen anser att författningsförslaget - som skrivits av en islamistdominerad kommitté - försvagar de mänskliga rättigheterna i Egypten, kvinnors rättigheter och rättsväsendets oberoende. Det finns också farhågor om att Mursi och Muslimska brödraskapet tillsammans med de ultraortodoxa salafisterna vill föra Egypten i riktning mot en islamistisk stat med sharialagar.

Mursis anhängare anser i stället att konstitutionen kommer att bringa stabilitet till det oroliga Egypten, som i snart två år kämpat med den svåra omställningen till demokrati efter den förre presidenten Hosni Mubaraks 30-åriga styre. När oppositionen har hotat med bojkott, har Mursis läger kontrat med att det nu är upp till Egyptens 32 miljoner väljare att säga sitt.

Wael Eskandar, egyptisk aktivist, planerar att gå ut på Kairos gator i morgon och dela ut flygblad med uppmaning att rösta emot förlaget. Men han tror inte att det kommer att spela så stor roll.

Jag tror att många egyptier kommer att rösta nej, men jag tror inte att islamisterna kommer att tillåta det. Så jag tror inte att resultatet blir nej även om majoriteten röstar nej, säger han i telefon till TT.

Själv ska han säga nej nästa lördag när hans valkrets i Giza, söder om Kairo, får rösta.

Det är bättre att gå och rösta nej, det är en form av motstånd även om valet är riggat.

Mer läsning

Annons