Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtat EU-patent i hamn

Annons

Förhandlingarna har varit långa och turerna många. Till sist verkar ändå EU enigt om införandet av ett gemensamt patent.

Medlemsländernas ansvariga ministrar gav klartecken i måndags och på tisdagen var det EU-parlamentets tur att trycka på ja-knapparna.

Omröstningen slutade med klar ja-seger med runt 480 röster mot cirka 150 för de tre bitarna i förslaget.

Vi måste använda alla verktyg vi kan för att få tillväxt och för att få företag att blomstra. Och det här är ett av dem, säger svenska ledamoten Cecilia Wikström (FP).

Det nya systemet gör det betydligt billigare att söka patent, som också kan sökas separat, i stället för i varje medlemsland.

Piratpartiet hissar varningsflagg och anser att patentdomstolen hamnar utom politikernas kontroll, "i patentadvokaternas och särintressenas händer".

"Piratpartiet är emot patent som sådana, eftersom de skapar monopol som är skadliga för konkurrens och utveckling.", skriver EU-parlamentsledamoten Christian Engström (PP) i ett uttalande.

Innan EU-patentet blir verklighet måste besluten ratificeras av minst 13 medlemsländer. Preliminärt beräknas de första EU-patenten bli utfärdade under våren 2014.

Mer läsning

Annons