Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtade miljarder till Aten

Annons

En uppgörelse om att banta Greklands skuldberg med 40 miljarder euro banade väg för nya mångmiljardutbetalningar som ska hålla Grekland flytande.

Finansminister Anders Borg (M) uttryckte sig positivt om Greklandsuppgörelsen när han talade vid en konferens i Stockholm.

Den största risken för svensk ekonomi är att eurokrisen fortsätter, sade Anders Borg.

Samtidigt underströk han att de stora besparingarna i krisländerna i eurozonen redan är gjorda.

Det mesta av de finanspolitiska åtstramningarna i eurozonen ligger bakom oss, men kvar är den stora osäkerheten. Så det blir en tung miljö för Sverige under ett antal år framåt, sade Borg. Man får välkomna att den grekiska regeringen har varit ambitiös och tydlig i sina åtgärder. Och det är bra att eurogruppen nu fattar ansvarsfulla beslut för att föra det här framåt.

Finansministern tillägger:

Men med det kostnadsläge som de har och med den skuldnivån är det klart att det är en väldigt betydande osäkerhet som består. Men nu får vi se var vi står om 3-6 månader.

Borg ville inte kommentera sina uttalanden om att Grekland skulle klara sig bättre utanför eurosamarbetet.

Nu ska vi välkomna den här uppgörelsen och se vad den innebär för möjligheten att stabilisera situationen.

Det tog närmare 13 timmar, det tredje maratonmötet på lika många veckor, för euroländernas finansministrar och Internationella valutafonden (IMF) att enas om detaljerna.

Enligt uppgörelsen ska Greklands statsskuld minskas med 40 miljarder euro (343 miljarder kronor) till 124 procent av BNP till 2020. Ministrarna lovade också att vidta ytterligare åtgärder för att minska skulden till under 110 procent två år senare, 2022.

Överenskommelsen banar väg för beslut om nya utbetalningar från det stödlån på närmare 130 miljarder euro som det krisdrabbade landet beviljades i våras. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade att det formella beslutet kommer att fattas 13 december. Grekland får upp till 43,7 miljarder euro (375 miljarder kronor) i omgångar fram till slutet av mars, på villkor att Aten uppfyller villkoren.

De nya miljarderna ska bland annat rekapitalisera de grekiska bankerna och tillåta regeringen att betala löner och pensioner.

Greklands premiärminister Antonis Samaras berömde nattens överenskommelse om att lindra landets skuldbörda.

Allt har gått bra. Alla greker har kämpat (för uppgörelsen) och i morgon gryr en ny dag för varje grek, sade Samaras till grekiska medier i Aten efter tillkännagivandet i Bryssel.

Mer läsning

Annons