Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtad tidsskrift ger rapporter om havsmiljön

Första numret av Havsutsikt 2017 har kommit ut med färska rapporter om havsmiljö och havsforskning.

Tidskriften ges ut av Stockholms universitet och Umeå universitet med sitt marina forskningsinstitut i Norrbyn. Framstående forskare inom marina vetenskaper medverkar. Utgåvan trycks i 12 000 exemplar, 2 gånger om året, gratis till alla som anmäler intresse.

Från det rika innehållet ska här nämnas två artiklar som avslöjar det få känt till, ”Vitaminbrist i havet” och ”Bomber och granater – livsfarlig last på havets botten” samt en avslutande om ”Ejdern – skärgårdens ikon”.

Havet behöver vitaminer – en B1 vitamin eller tiamin som den även kallas. På senare tid har forskare kommit fram till att det var saknaden av denna som stora mängder laxyngel och sjöfågel dog på 1970-talet. Döende sjöfåglar i våra skärgårdar och ”fågeldöden” blev ett nytt begrepp. I dag vet forskare om orsaken och betydligt flera fiskarter är drabbade, till exempel har ålen svårt att hitta Sargassohavet. Det dröjde över 20 år innan detta faktum stod klart och än i dag är frågan öppen hur denna brist uppstår, forskning pågår att hitta lösningen. Följderna för världen om vitaminbristen inte botas, angår oss alla, hela vår framtid, enligt forskarna.

Livsfarliga bomber och granater efter andra världskriget har vi bara hört talas om. I denna artikel framkommer hur ”flera hundratusen ton kemiska och konventionella stridsmedel dumpades vid bland annat Bornholm och Gotland” av tyska krigsmakten, som nu rostat sönder med följden att giftet sprids och hur trålar fastnar och drar med sig lasterna vida från dumpningsområdena. En stor del består av senapsgas ”en trögflytande vätska”, som fiskare kommer i kontakt med och följer med upp i fiskenäten. Kemiska substanser har upptäckts i fiskar – visserligen påstås det i låga halter – ”men de här är ämnen som inte ska finnas i fisk och skaldjur”, avslutar den intressanta och tankeväckande artikeln.

Slutligen ”Ejdern – skärgårdens ikon.” I artikeln beskrivs denna välkända sjöfågel runt hela vår kust, vad det isolerande ejderdunet har för nytta, den långa och krävande ruvningstiden och hur sedan livet för dessa ikoner fortsätter i deras miljöer som nu även är hotade av tiaminbrist och det ökande havsörnsbeståndet.

I många år har tidskriften varit efterlängtad i brevlådan, anammats, gett kunskaper och väckt frågor. Att inte utgåvan är större förvånar eftersom innehållet angår praktiskt taget alla.

Gunnar Fredriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel