Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter sjukdomsfallen – stark kritik riktas mot världscupsarrangemanget

Tre svenskor har tvingats avbryta Ski Tour Canada. Från den svenska längdorganisationen riktas nu kritik mot tävlingen och arrangemanget.

– Det blir oerhörda påfrestningar för de aktiva, säger landslagets Rikard Grip till SportExpressen.

Linn Sömskar blev sjuk innan de inledande tävlingarna i Gatineau. Nu tvingas även Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Maria Rydqvist att lämna återbud på grund av förkylning och därmed är de ute ur touren.

Men det är inte bara det svenska laget som sliter med sjukdomar och de hårda påfrestningarna som det innebär att köra en turné av det här slaget.

– Det är definitivt andra nationer som sliter med samma problem. Så mycket vet jag, säger Rikard Grip till SportExpressen.

LÄS MER: Ingen lyckad andra etapp för Sverige i världscupavslutningen – Kalla bästa svenska trots fall

Det körs sammanlagt åtta lopp på tolv dagar i Kanada varav tre är sprintlopp. Att världscupen avslutas så är nytt för i år och kritik har riktats mot FIS arrangemang redan tidigare. Kritiken gäller att det körs tre sprinttävlingar, som dessutom är på långa distanser, att det är för många lopp på för kort tid och även mot de långa avstånden mellan tävlingsorterna som innebär mycket resor.

– Det blir oerhörda påfrestningar på de aktiva, säger Rikard Grip.

LÄS MER: Skidor: Imponerande finalkörning av Stina Nilsson – spurtade ifrån fyra norskor i Quebec

Som exempel var flygresan mellan Quebec och Canmore fem timmar lång.

Martin Johnsrud Sundby hör till dem som tycker att det blir för mycket farande runt i Kanada och hade hellre sett tävlingarna på en och samma ort.

– Ja, det är klart att det på ett sätt varit önskvärt, säger han och fortsätter:

– En annan variant är att det här i stället varit enskilda världscuplopp. Då hade till exempel Linn Sömskar kanske kunnat stå över de två första loppen - för att sedan köra resten.

LÄS MER: Sprintfinaler utan svenskar i Canmore – sjuk Stina Nilsson trea i sprintvärldscupen

Det blir inte bara slitsamt för skidåkarna. Det kostar massor också, att skicka folk fram och tillbaka till Kanada.

– Det är inte bara snöpligt och tråkigt för den aktive, det är ju dessutom stora kostnader inblandade, fortsätter Rikard Grip som vill att det ska göras en ordentlig analys och utvärdering av touren.

– Jag tycker definitivt att man måste se över det här. Det är jättebra att vi är här och tävlar, men frågan är i vilket format vi ska göra det?

För den svenska stjärnan Charlotte Kalla är dilemmat med resorna detsamma.

– Det har varit slitsamt. Det känner jag ju, säger Kalla. Det skulle inte vara riktigt så mycket resande. Men samtidigt har ju det här varit lite som ett äventyr, säger Charlotte Kalla till SportExpressen.

Än så länge håller sig avhoppen till tre i den aktuella svenska tävlinsgruppen. De resterande åkarna är enligt uppgift pigga och krya.

Fotnot: Tre lopp återstår av touren. På onsdagen körs skiathlon och distans på fredag och lördag.

För fler nyheter och reportage om skidor och vintersport: gilla Skidpuls på Facebook!