Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter problemen: 19 nya ambulanser

Fem i år, sju till under nästa år och ytterligare sju under 2014. Landstinget satsar nu stort på nya ambulanser.

Besked om ambulanserna lämnas av ekonomi- och finansdirektör Gösta Burlin efter ett möte med centrala investerings- och beredskapsgruppen där han är ordförande.

I nästa steg krävs ett politiskt beslut även i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Jag ska se till att frågan processas snabbt i nämnden. Det är lång leveranstid på ambulanserna, säger Gösta Burlin.

Smakar det så kostar det. De fem bilarna i år är redan budgeterade. Men investeringen därefter fram till 2014 är en affär på 27 miljoner kronor.

Gösta Burlin räknar med att det går igenom.

– Ambulanserna kan köpas under förutsättning att pengar sätts av i budgeten för 2013 och i planen för 2014. Det ser inte jag som något problem, säger han.

Landstinget förfogar idag över 32 ambulanser över hela Västernorrland. 19 nya betyder att nära 60 procent av fordonsparken förnyas på kort tid.

Bilarna i dag är av årsmodell 2002 till och med 2010. Modellerna fram till 2005 byts först.

Som vi berättade härom veckan är landstingets gamla ambulanser ett stort problem. Dyra reparationer bland annat på motorer och växellådor som rasat får kostnaderna att skena och spräcker budget.

Krisläget påtalades i en anonym anmälan till landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) som väckte frågan i styrelsens finansutskott härom dagen.

Per Wahlberg lovade direkt efter valet 2010 att ta itu med ambulansfrågan efter flera uppmärksammade fall med bilar som kört fast på vintern och inte kommit fram till patienterna.

I april i år slutfördes en upphandling som utmynnade i att landstinget i fortsättningen ska satsa på Chevrolet som stora ambulanser och Volvo som små ambulanser, båda med fyrhjulsdrift.

Två nya Volvo är redan i drift. Tre Chevrolet räknar man med ska levereras under november-januari.

Behovet styr var i länet bilarna stationeras. Känt är att Sollefteå och Kramfors har stora bekymmer med sina fordon.