Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter oljeutsläpp från Domsjö fabriker – länsstyrelsen anmäler misstanke om miljöbrott

I december inträffade ett utsläpp av hartsolja från Domsjö fabriker ut i Moälven. Sedan dess har flera saneringsinsater gjorts. Nu har länsstyrelsen anmält misstanke om miljöbrott efter händelsen.

Det var den nionde december förra året som utsläppet, som skulle ha skett under natten eller morgonen, anmäldes till länsstyrelsen. En bedömning är att 10,5 kubikmeter hartsolja släpptes ut, vilket motsvarar ungefär 4,2 kubikmeter bioharts.

Läs också: Efter läckage från Domsjö fabriker – sanering pågår i Alneskogens naturreservat

En miljöräddning påbörjades när utsläpptes upptäcktes och grundutsläppet ska ha stoppats under morgonen. Sanering pågick sedan i flera dagar framåt men fick avbrytas på grund av isbeläggning.

Saneringen ska ha sedan ha återupptagits den sjunde april. I slutet av april ska det ha framkommit att situationen på Ale naturreservat var sämre än bolaget hade förväntat sig och att sanering där uppskattades pågå upp mot åtta veckor till.

Länsstyrelsen anser nu att trots att det gjorts saneringsåtgärder finns det skäl att vidare utreda om Domsjö fabriker gjort tillräckliga åtgärder för att uptäcka och förebygga utsläpp. De har nu lämnat in en anmälan om misstanke om miljöbrott.

Läs också: Oljeläckage på Domsjöfabriken – 100 liter olja har läckt ut i älven