Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter mordet: Örnsköldsviks kommun stoppar anställdas sorgemanifestation

Under måndagens morgon mördades en kvinna som ensamjobbade på ett hem för ensamkommande barn. I Örnsköldsvik ville kollegorna med samma jobb hedra sin kollega – men de stoppas nu av cheferna.
– Vi följer bara de rutiner som kommunen har slagit fast, säger Mats Gidlund, avdelningschef för socialt stöd på Örnsköldsviks kommun.

När nyheten kom på måndagen var det ett hårt slag för de som jobbar på boenden för ensamkommande barn runt om i landet.

– Det hände i Mölndal men hade lika gärna kunnat hända här. När jag läste om det tänkte jag direkt att vi skulle hedra hon som dog, säger Carl Lindahl, som jobbar på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Han kontaktade sin chef Malin Hansson och menade att kommunen borde sätta flaggan på halv stång.

– Det kom ett svar via Mats Gidlunds mejl att kommunen bara satte flaggan på halv stång om det berörde anställda på kommunen med hänvisning till "kommunens rutiner för situationer som den här", säger Carl Lindahl.

Senare kom även telefonsamtal från närmaste chefen Malin Hansson där de anställda förbjöds att använda kommunens lokaler samt sina jobbmejladresser.

– Det var Malin Hansson som ringde, hon gick på som en robot om kommunens rutiner. Jag har förlorat allt förtroende för henne efter det här, säger Carl Lindahl.

"Kommunens rutiner" är ett mantra som kommuncheferna haft som svar när frågorna blivit för obekväma.

Står det i era rutiner att ni inte får hissa flaggan på halvstång om det inte är i er kommun?

– Som jag tidigare sagt hänvisar jag till våra riktlinjer för hur vi hanterar situationer som denna. Men vad personalen gör på sin fritid har vi inte med att göra, säger Mats Gidlund.

Riktlinjerna som åberopas i detta mantra har de inte visat upp. När de efterfrågades fick Carl Lindahl inget svar och till Allehanda.se säger Mats Gidlund att de finns. Men.

– Just nu kan jag inte skicka dem då jag sitter i bilen, säger Mats Gidlund.

Känner ni inte att ni är och framstår som ganska klumpiga och okänsliga när ni gör så här?

– Återigen hänvisar jag till våra riktlinjer för hur vi hanterar situationer som denna, säger Mats Gidlund.

Fotnot: Manifestationen kommer att hållas i Elimkyrkan på söndag i stället.

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.