Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kritiken om regnbågsmässor: "Vi är relevant för gay som straight"

Replik på Håller inte med kyrkoherdar om regnbågsmässor: "Ni har lämnat nådens väg", publicerad 23 december.

Thomas Lundgren, du har i din replik skrivit att vi undanhåller människor nåden genom att visa förakt för lagen. Det är en allvarlig anklagelse, men det är oklart på vilket sätt du menar att vi har felat. Du beskriver vad vi skulle kunna kalla för den kristna trons grunder, vilket inte är något som skiljer oss åt. Du verkar däremot mena att HBTQ-personer genom sin sexuella läggning lever i synd och måste omvända sig för att få del av nåden. Det är vi inte alls överens med dig om!

Vilken kyrka det är du talar om vet vi inte. Är du med i Svenska kyrkan eller har du en annan tillhörighet?

Vi är en kyrka som är meningsfull och relevant för gay som straight, för både ”stammisar” och ovana kyrkobesökare, för troende och tvivlare.

Läs också: Prästkandidaten: Går utmärkt att vara bibeltrogen och säga ja till HBTQ-relationer

Det vore önskvärt att du berättar vilken kyrka du själv företräder och hur ni där arbetar för att er kyrka ska var öppen för alla, samtidigt som du ställer upp kriterier för hur en människa ska vara för att rymmas i gemenskapen. Det verkar krångligt. Dessutom är dömandet något Gud lyft av våra axlar. Att du Thomas försöker beskriva trons grunder för oss är i och för sig lovvärt, men inte nödvändigt.

Läs också: Kyrkan har förlorat riktningen – regnbågsmässa är fel väg

Svenska kyrkan är en öppen demokratisk folkkyrka. Tryggt förankrad i tro och tradition, blickar vi framåt och strävar efter att vara en kyrka som lever i sin samtid och upplevs som en växtplats. Vi är en kyrka som är meningsfull och relevant för gay som straight, för både ”stammisar” och ovana kyrkobesökare, för troende och tvivlare.

För kyrkoherdarna i Örnsköldviks kontrakt

Marie Edström och Peter Persman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel